Image
Nora en haar groep vrijwilligers, campagne 2018

Nora vrijwilligt voor en met nieuwkomers in België

Beweging

Dat het qua diversiteit wel wat diverser mocht bij de 11.11.11-vrijwilligers, vond Nora Kotroo. Daarom richtte ze in Brussel een nieuwe vrijwilligerstak op, speciaal voor nieuwkomers in België. “Voor hen is het een fijne manier om mensen te leren kennen, hun Nederlands te oefenen en zich in te zetten voor anderen.”

Voor haar opleiding sociaal-cultureel werk, liep Nora stage bij 11.11.11. Nora: “Toen de organisatie zich kwam voorstellen bij ons op school, was ik meteen overtuigd. Ze verenigen verschillende ngo's en doen zo’n fantastisch werk in het Zuiden.”

Maar tijdens die stage merkte Nora dat er onder de 11.11.11-vrijwilligers weinig diversiteit was. “Daar wilde ik iets aan doen. Ik was intussen actief als vrijwilligster in Grimbergen, maar besloot om een nieuwe vrijwilligerstak op te zetten in Brussel, speciaal gericht op nieuwkomers.”

Image
Nora, vrijwilliger in Brussel

Ik weet nu al: van vechten tegen onrecht wil ik mijn beroep maken

Nora Kotroo

Om vrijwilligers te ronselen, ging Nora haar verhaal doen in Centra voor Volwassenenonderwijs in de hoofdstad. “Ik kreeg ongelooflijk veel fijne respons. Intussen zijn we met negen leden. We hebben een concertavond georganiseerd met optredens van nieuwkomers en hapjes van over de hele wereld. Tussen de optredens door vertelden enkele leden hun migratieverhaal. Om stil van te worden. De reacties nadien waren overweldigend.”

Nora ziet er trouwens wel een toekomst in, in deze manier van werken. “Ik ben een van de jongste vrijwilligers van 11.11.11, maar veel mensen willen met mij samenwerken. Sowieso vind ik het boeiend om nieuwe culturen te leren kennen. Dat heb ik van thuis meegekregen, denk ik. Mijn vader is Indisch, mijn moeder heeft hem leren kennen op reis. Dankzij hen heb ik al een stuk van de wereld gezien, ook de minder mooie stukjes. Ik weet dus dat er mensen zijn die onze steun nodig hebben. Stiekem hoop ik er later mijn beroep van te kunnen maken: bij een ngo aan de slag gaan om nog meer tegen onrecht te kunnen vechten."

Image
Nora organiseerde samen met har vrijwilligersgroep een concertavond met optredens van nieuwkomers en hapjes van over de hele wereld
Image
11.11.11 medewerker in gesprek met vrijwilliger op de kick-off van de campagne 2019
We staan klaar om je op weg te helpen

Richt net als Nora een vrijwilligersgroep op 

Een vrijwilligersgroep oprichten is makkelijker dan het klinkt. En wij helpen je er graag een handje bij.

Contacteer ons