Image
Protest Libanon

Nieuw onderzoek 11.11.11 trekt aan alarmbel over situatie in Libanon

Dossier

De situatie in Libanon loopt verder uit de hand. Sinds 14 januari 2021 is er een draconische COVID-19 lockdown van kracht, die bovenop de reeds bestaande economische, financiële en politieke crisis in Libanon komt. Woedende betogers trekken de straat op, terwijl spanningen tussen Libanezen en Syrische vluchtelingen steeds meer toenemen. Nieuw onderzoek van het project “Refugee Protection Watch”, waar 11.11.11 deel van uitmaakt, brengt de situatie in kaart en roept op tot Belgische en Europese actie om erger te voorkomen.

Explosie armoedecijfers

Sinds 14 januari geldt in Libanon één van de strengste COVID-19 lockdowns ter wereld. Iedereen, uitgezonderd mensen met een essentiële job, moet 24 uur per dag binnenblijven. Zelfs naar de supermarkt gaan is niet toegelaten: eten moet aan huis geleverd worden.

Voor vele Libanezen en Syrische vluchtelingen is deze lockdown de druppel te veel. Libanon bevindt zich al langer in een diepe financiële, economische en politieke crisis, waardoor de armoede- en hongercijfers er het afgelopen jaar een pijlsnelle opmars kenden. In de noordelijke havenstad Tripoli is er daarom al een week sprake van zware rellen tussen het Libanese leger en woedende betogers.

Image
Protest Libanon
© Hans Lucas / Belga Image

Nieuw onderzoek van het “Refugee Protection Watch” project (een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Alef, Basmeh & Zeitooneh, PAX Nederland en Upinion), op basis van gesprekken met 428 Syrische vluchtelingen en Libanezen tussen 15 december 2020 en 15 januari 2021, brengt de alarmerende situatie verder in kaart. We kregen zo inzicht in de reeds schrijnende situatie voor aanvang van deze uiterst strenge lockdown, die enkel nog méér druk zet op de al erg penibele context:

  • Voor 83,8% en 77% van Libanese en Syrische respondenten is het niet langer mogelijk om de eindjes aan elkaar te knopen, en volstaat hun inkomen niet om in hun levensonderhoud te voorzien.
  • Slechts 4.6% van alle respondenten geeft aan in staat te zijn om wintermaterialen, zoals brandstof en warme kledij, te kunnen kopen.
  • 88.2% van alle respondenten stelt geen toegang te hebben tot een minimale gezondheidszorg, als ze COVID-19 zouden oplopen. Verschillende Libanese politici roepen ondertussen op om Syrische vluchtelingen uit te sluiten van een toekomstige vaccinatiecampagne.   
  • 74.4% van de ondervraagde Syrische vluchtelingen voelen een toegenomen druk om (gedwongen) terug te keren naar Syrië. Dit terwijl eerder onderzoek van o.m. RPW en de Verenigde Naties duidelijk aangeeft dat de voorwaarden voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer niet aanwezig zijn in Syrië.  

 

“COVID-19 kent geen grenzen, en internationale solidariteit hopelijk ook niet. Dringende actie is nodig om de situatie in Libanon, voor zowel Syrische vluchtelingen als Libanezen, te verbeteren. België kan hier op Europees niveau een belangrijke leiderschapsrol in spelen”

Els Hertogen
Directeur 11.11.11

Covid kent geen grenzen

Eind maart 2021 vindt in Brussel, voor het vijfde jaar op rij, een grote Syrië-donorconferentie plaats. 11.11.11 roept de Belgische regering op om in aanloop naar deze donorconferentie de situatie in Libanon en Syrië opnieuw hoog op de Europese politieke agenda te plaatsen, en om zelf onmiddellijk een extra financiële bijdrage te doen aan het Europese “Trust Fund” voor de Syriëcrisis (Madadfonds) en aan de bestaande humanitaire VN-plannen.

Daarnaast moet er ook nauw op worden toegezien dat de verdeling van COVID-19 vaccins, onder meer via het mondiale COVAX-mechanisme, niet discrimineert tussen Libanezen en Syrische vluchtelingen in Libanon.