Ned zet zich in om inheemse jongeren een stem te geven
Dagelijks zet Ned zich als vrijwilliger van het CYC in om Filipijnse jongeren – en in het bijzonder inheemse jongeren van de regio Cordillera – een stem te geven. Door de huidige politieke context in de Filipijnen wordt deze opdracht steeds moeilijker. Toch gaat Ned de confrontatie aan en zet hij zijn werk samen met de andere jongeren verder.
05 Oct 2020
2 minuten
De Cordillera regio in de Filipijnen wordt al decennialang aangetast door sociale spanningen tussen de overheid en inheemse bevolking. Exploitatie door de overheid wordt betwist door de Igorot bevolking, die opkomt voor het behoud van hun gronden, natuurlijke levensbronnen en hun cultuur. Het Cordilleran Youth Center biedt jongeren de mogelijkheid om hun stem in dit verhaal te laten weerklinken. Door activiteiten, workshops en cursussen krijgen jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot leidersfiguren voor de gemeenschap.
De politieke context is in de loop der jaren enkel moeilijker geworden. In de zomer van 2018 verspreidde de Filipijnse overheid geruchten dat verschillende communistische groeperingen doelden op de val van de regering Duterte. Hierna volgden tal van lastercampagnes, zowel online als offline, gericht tegen dissidente en progressieve bewegingen in de samenleving. Ook in de Cordillera regio deed de lokale politie gretig mee aan het “red-taggen” van jongerenorganisaties in en rond Baguio City. Het CYC besloot om juridische workshops te organiseren om jongeren die slachtoffer waren van deze intimidatie, te ondersteunen om hogerop te gaan met hun verhaal. Ook Ned, vrijwilliger bij het CYC, volgde deze cursus. En dit had verregaande gevolgen voor zijn persoonlijke veiligheid. Zo vond Ned een dreigbrief terug aan de voordeur van het CYC, waarin hij en een aantal andere jongeren zelfs bij naam genoemd werden.
CYC en haar partners bleven echter niet bij de pakken zitten en gingen in dialoog met de lokale overheden. Tijdens deze ontmoetingen werd niet alleen officieel klacht neergelegd tegen de politie van Baguio, die achter de campagnes zat, maar werd ook aangetoond welk effect deze lastercampagnes hadden op de veiligheid van de organisaties en hun leden. De dialogen waren belangrijk in verschillende opzichten: niet alleen verontschuldigde de politie zich publiekelijk en verwijderden ze lasterberichten van Facebook, er werd ook een resolutie geëist met een verbod op discriminatoire handelingen door de politie naar progressieve jongerenorganisaties toe. Maar het allerbelangrijkst is dat Ned, de jongeren van CYC en haar partnerorganisaties sterker in hun schoenen staan voor de uitdagingen die de toekomst brengt.