Image
Mohamad

Mohamad creëert 'ruimte' in een Palestijns vluchtelingenkamp

Changemaker

Mohamad richtte samen met drie vrienden in 2012 het Keffiyeh Centrum op. Dit centrum is actief in ‘New Askar’-vluchtelingenkamp nabij de Palestijnse stad Nablus. Via Keffiyeh wil Mohamad een fysieke 'ruimte' creëren waar de vluchtelingen kunnen praten met elkaar.

Het vluchtelingenkamp nabij Nablus waar het Keffiyeh Centrum actief is wordt niet erkend als een werkelijk vluchtelingenkamp door het UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East). Om die reden geniet het kamp maar van beperkte steun van de Verenigde Naties, wat de nood aan andere specifieke programma’s en buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren duidelijk maakte. Mohamad en zijn drie vrienden speelde hierop in door het Keffiyeh Centrum in 2012 te ontwikkelen.

Het Keffiyeg Centrum wordt op handen gedragen in de gemeenschap van het New Askar kamp. Daar doen we het voor."

In het Keffiyeh Centrum speelt het concept ‘ruimte’ een prominente rol. Mohamad vertelt aan de mensen van Palestina Solidariteit dat er in het kamp heel veel mensen op een ongelooflijk kleine oppervlakte wonen. Als gevolg zijn de straten erg smal, ontbreken er parken en pleintjes, en hebben de kinderen geen ruimte om te spelen of om gewoonweg kind te zijn. “Door de kinderen een plaats of ruimte te geven, geven we ze hoop”, begint Mohamad. “En we geven niet enkel kinderen een plaats. Ook volwassenen, vrouwen en jongeren krijgen de kans om te participeren in verscheidene workshop. Het Keffiyeg Centrum wordt op handen gedragen in de gemeenschap van het New Askar kamp. Daar doen we het voor.”

De organisatie wil eveneens kinderen en jongeren warm maken voor hun Palestijnse culturele erfgoed; en hun de mogelijkheid bieden om via ontspannende en culturele activiteiten een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Voor Mohamad is het beleven en het doorgeven van de Palestijnse cultuur een heel sterk verzetsmiddel. Zo kunnen de mensen wonend in het kamp deelnemen aan workshops omtrent Dabke (de cirkel-volksdans), theater, zang, sport en veel meer.

Door naar iedereen te luisteren en hiermee rekening te houden, leren we veel bij en is er een uitwisseling van de wensen en de mogelijkheden binnen het kamp.”

Op het moment van het gesprek met Palestina Solidariteit was Mohamad met een aantal Dabke-dansers op tournée doorheen Frankrijk, België en Nederland. Voor velen van hen was het de eerste keer in Europa; wat deze ervaring een heel avontuur maakte.

Image
Mohamad

Steun Mohamad en de jongeren!

Mohamad geeft (letterlijk) ruimte aan kinderen en jongeren om te spelen en zichzelf te zijn binnen het vluchtelingenkamp. Ook volwassenen zijn welkom bij verschillende workshops.