Image
Niger © Keoma Zec

Migratie en ontwikkelingssamenwerking: een goed huwelijk?

Dossier

In 2015 en 2016 nam het aantal asielaanvragen in Europa toe. Dit bracht migratie hoger op de Europese en Belgische politieke agenda. Europese en Belgische beleidsmakers maken daarbij een steeds sterkere link tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking. Om het aantal aankomsten van verzoekers om internationale bescherming in Europa te beperken worden ook landen buiten de EU ingeschakeld. Dat proces wordt omschreven als de externalisering van het Europese migratiebeleid.

Ontwikkelingssamenwerking heeft een cruciale rol te spelen in de context van migratie. Toch be- staan er enkele wijdverspreide misvattingen over de link tussen migratie en ontwikkeling. Migratie verdient de nodige aandacht binnen buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking. Alleen dient die de juiste prioriteiten voor ogen te houden, met realistische verwachtingen.

In deze paper formuleert 11.11.11 samen met CNCD-11.11.11, Beweging.net, Caritas Inter- national, Dokters van de Wereld, Fairwork Belgium, FOS, Oxfam-Solidariteit, Orbit vzw, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, We Social Movements (WSM) een aantal voorstellen voor de rol die ontwikkelingssamenwerking kan spelen in een context van internationale migratie en wijst ze op mogelijke risico's. 

Image
Cover 11.paper "migratie en ontwikkelingssamenwerking"
Image
Schermafbeelding_2020-04-08_om_11.06.16.png