Image
Soepverkoop in Lauwe, campagne 2019 (Foto: Damon Debacker)

Jelle trekt elk jaar met soep, bakfietsen en muziek door de straten van Lauwe

Beweging

Soep lust iedereen. Daarom zet vrijwilliger Jelle Vanassche elk jaar een soepverkoop op touw in Lauwe. Een alternatief voor de klassieke deur-aan-deuractie en elk jaar een hit. Niets zo goed als 400 liter huisgemaakte soep om je aan op te warmen in november — al kan je in je eigen gemeente net zo goed gazpacho, limonade of cocktails rondbrengen. 

Jelle zamelt al jaren mee geld in voor 11.11.11, maar vond dat het anders kon dan gewoon aan te bellen bij mensen en uit te leggen waar de organisatie voor staat. “Een tiental jaar geleden stapten we met ons team af van de klassieke deur-aan-deuractie”, vertelt hij. “Sindsdien verkopen we elk jaar zelfgemaakte pompoen- en tomatensoep.”

Dat de soep ieder jaar weer een succes is, ligt overigens niet alleen aan het recept. “We rijden rond met bakfietsen en zorgen voor een afspeellijst met een mix van de 11.11.11-jingle, 11.11.11-klassiekers en andere muziek.” Want het oor wil ook wat, en zo hoort meteen de hele buurt dat er iets op til is. 

Image
Soepverkoop in Lauwe, campagne 2019 (Foto: Damon Debacker)

De reacties zijn heel positief, je komt in contact met veel mensen en je werkt samen voor een goed doel. Dat geeft mij energie

Jelle Vanassche
organisator soepactie
Image
Vrjwilliger Jelle uit Lauwe (Foto: Siska Vandecasteele)

Vrijdag groenten snijden, zaterdag soep slurpen

Zo’n soepactie vraagt om voldoende handen in de keuken. Het kernteam in Lauwe is klein, maar Jelle schakelt elk jaar bijkomende manschappen in. “We kunnen rekenen op heel wat losse medewerkers en verenigingen. Op vrijdag snijden we samen de groenten en koken we de soep. Op zaterdag trekken we met zijn allen de straten in. Dan staan de Chiro en de scouts ook paraat om te verkopen.”

De logistiek neemt Jelle er graag bij. “De reacties zijn heel positief, je komt in contact met veel mensen en je werkt samen voor een goed doel. Dat geeft mij energie.” 

Volg Jelle’s succesrecept voor je eigen soepactie

Soep kan je goedkoop maken en mensen kopen het graag. Wil je zelf aan de slag met een soepactie, dan is dit wat je nodig hebt.

Voor de soep

 • grote kookpotten
 • een (geïmproviseerde) keuken met kookvuren of gasbekkens
 • een extra lange staafmixer
 • grote pollepels
 • maatbekers om de soep over te scheppen
 • (gratis) groenten

Voor de verkoop

 • bakfietsen
 • 11.11.11-affiches
 • eventueel een auto
 • plastic potten van een liter
 • muziek en draadloze boxen
   

Veel van het materiaal dat je nodig hebt, kan je vinden via verenigingen en jeugdbewegingen. Laatste tip van Jelle: “Noteer bij wie je welk materiaal kan ontlenen en hou de lijst goed bij voor volgend jaar. Na een paar keer verloopt de organisatie stukken vlotter.” Nu nog een goede playlist voor die draadloze boxen, en je bent vertrokken.

Zelf aan de slag?

Zin in een soepactie, maar je weet niet meteen waar begonnen? We helpen je op pad.

Contacteer ons

Image
11.11.11 medewerker in gesprek met vrijwilliger op de kick-off van de campagne 2019
Wil je zelf aan de slag? We helpen je graag op pad.