Dokter Khaled Rehaan zet zijn leven op het spel in Palestina
Khaled Rehaan is dokter in een Palestijns gezondheidscentrum in een regio waar het Israëlische bezettingsleger het dagelijks leven van Palestijnen zeer moeilijk maakt. Hij maakt deel uit van de Health Work Committees, een partnerorganisatie van de Belgische ngo Viva Salud, waar solidariteitsbeweging intal goede banden mee heeft.
05 Oct 2020
2 minuten
Op 28 oktober 2018 valt een traangasgranaat van het Israëlische leger binnen in het gezondheidscentrum waar dokter Khaled aan het werk is. Terwijl ze de gewonden helpen van een betoging iets verderop, moeten ze zelf vluchten voor de bijtende rook. Khaleds collega's en patiënten vertonen zware verstikkingsproblemen. De dokters en patiënten van het gezondheidscentrum werden meermaals slachtoffer van gewelddadige intimidatie, arrestaties en traangasaanvallen door het Israëlische leger.
De Health Work Committees werken voor het recht op gezondheid voor iedereen. Zo zetten de comités zich in voor het fysieke, sociale en mentale welzijn van alle Palestijnen, ongeacht hun sociale status en hun politieke of religieuze voorkeuren. Zo proberen ze het recht op gezondheid te verwezenlijken in Palestina door de gemeenschappen de kracht te geven om zelf voor hun rechten op te komen. Dit werk van Khaled en de comités draagt bij aan de sociale cohesie en versterkt de weerbaarheid van de Palestijnen.
Khaled wordt fel tegengewerkt door de aanhoudende Israëlische militaire bezetting en de discriminatie, sociaaleconomische problemen en repressie die die bezetting met zich meebrengt. Aanvallen op medische teams brengen niet alleen het leven en de gezondheid van het personeel en de patiënten in gevaar, maar ondermijnen ook de algehele capaciteit van het gezondheidssysteem in Palestina. Dat terwijl het gezondheidssysteem daar al lijdt aan een zwaar tekort wat financiering betreft.
Intal steunt de Palestijnse bevolking in hun eis om alle economische, militaire en culturele relaties met Israël stop te zetten totdat het land het internationaal recht respecteert. België zou een groeiende groep overheden, culturele actoren, academici en bedrijven kunnen vervoegen in de beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS).