De vlucht van Zana naar België: "Ik zat opgesloten terwijl ik wist dat ik geen crimineel was."
Zana Hanafi (25) vluchtte als jonge Koerdische vrouw uit haar thuisstad Kobanî in Syrië voor terreurgroep ISIS. Via Turkije, Hongarije, Noorwegen en Oostenrijk kwam ze samen met haar familie in België terecht. Maar op hun tocht naar veiligheid, belandden ze drie keer in detentie. “Ik dacht altijd dat de politie enkel kwam als je iets slecht had gedaan. Je weet dat je geen crimineel of moordenaar bent, maar plots ben je omsingeld door 12 agenten. Gewoon omdat je op de vlucht bent.”
06 Mar 2024
10 minuten
Hoe was je leven in Syrië?
Ik ben opgegroeid in een kleine familie met een jongere broer en zus. Mijn ouders zijn allebei heel open-minded waardoor mijn leven anders was dan wat de maatschappij van mij verwachtte. Ik werd opgevoed als een onafhankelijk vrouw. Mijn papa is daarbij mijn grootste inspiratie. Voor hem was het belangrijk dat ik kon studeren en werken. Ik had helemaal geen man nodig. We leefden in Kobanî, een Koerdische stad in Noord-Syrië. Ik ben daar gebleven tot mijn 16de en daarna zijn we gevlucht.
Wat betekent het om een Koerdische vrouw te zijn?
Koerdisch zijn is moeilijk. Het is alsof je je leven start op min drie, terwijl anderen op nul beginnen. Of je nu geboren bent in Syrië, Irak, Iran of Turkije, als Koerd krijg je te maken met misbruik, onderdrukking en intimidatie door de overheid. Dat was niet anders in Syrië. Op school moesten we verplicht Arabisch leren. Doe je dat niet? Dan volgen er straffen. Als vrouw is het bovendien extra moeilijk omdat er bepaalde rollen zijn die de maatschappij van jou verwacht.
Maar Koerdisch zijn is ook iets om trots op te zijn, want elke Koerd heeft een beetje activisme in zich. Dat is natuurlijk ook pijnlijk want als je niet opkomt voor jezelf dan is er niemand die het zal doen.
Waarom zijn jij en je familie uit Syrië gevlucht?
We zijn gevlucht toen ISIS in september 2014 onze stad Kobanî probeerde te veroveren. Toen de gevechten begonnen, werden wij Koerden gewoon aan ons lot overgelaten. De president liet alle artsen, leerkrachten, dokters en ambtenaren – allemaal Arabieren – evacueren. Wij bleven achter zonder elektriciteit, water, voedsel of bescherming.
Toen ISIS in september 2014 onze stad Kobanî probeerde te veroveren, was het blijven vechten of vluchten. Mijn gezin koos voor dat laatste.
Net voor ISIS naar Kobanî kwam, hadden ze al verschillende Koerdische steden in Irak veroverd. Ze schieten er op onschuldige mensen, vermoorden mannen en nemen vrouwen mee als (seks)slaaf of huisvrouw. Ze deden dat uit het idee dat Koerden geen islam praktiseren en misschien alcohol zouden drinken of varkensvlees eten. Dat klinkt belachelijk en soms denk ik: hoe kunnen mensen anderen vermoorden om deze redenen? Maar ISIS vindt dat normaal.
In september 2014 was het dus blijven vechten of vluchten. Mijn gezin koos voor dat tweede. Samen met duizenden anderen vluchtten we naar Turkije, op slechts 30 minuten wandelen van de grens. Uiteindelijk hebben de Koerden ISIS terug kunnen drijven, maar 80 procent van onze hele stad was vernield.
Was het jullie plan om meteen naar België te vluchten?
Nee, in het begin was er geen plan. We zijn 2 jaar in Turkije gebleven, maar het was niet gemakkelijk. In 2016 waren Syrische vluchtelingen nog welkom – nu is dat ook een ander verhaal – maar Koerden waren dat niet. We konden niets: niet studeren, niet legaal werken en we waren bang om opgepakt te worden door de politie. Mijn papa verzamelde geld om een smokkelaar te betalen en we besloten om te vluchten naar Noorwegen.
Na 3 dagen op de vrachtwagen werden we plots afgezet in een bos. De smokkelaar vertelde ons dat het te gevaarlijk werd en we alleen moesten verdergaan. Het was pikkedonker, het regende en we zagen niets. Ik herinner me dat mijn papa bij elke stap stenen gooide om te horen of er iets voor ons was.
Na een tijdje kwamen we aan in een klein dorpje waar we plots omsingeld werden door politie. Ik was 18 en zo bang. Ik dacht altijd dat de politie enkel kwam als je iets slecht had gedaan. Ze vertelden ons dat we in Hongarije waren en brachten ons naar het politiekantoor om onderzoek te doen.
We moesten onze kleren uitdoen en werden naakt gefouilleerd. Ik ben de enige van mijn gezin die Engels spreekt en vroeg of een politievrouw dat kon doen, maar dat werd niet toegelaten. Ik, mijn mama en mijn zusje van 12 jaar werden naakt aangeraakt door politiemannen, terwijl we dat niet wilden. Daarna werden we opgesloten in detentie.
Hoe was het leven in detentie in Hongarije?
Dat was heel zwaar. Je hebt er geen rechten, geen gsm, geen internet en geen contact met de buitenwereld. Je krijgt één keer per dag eten en wordt ook tijdens de nacht gecontroleerd. Je leeft alsof je een crimineel bent, terwijl je weet dat je dat niet bent.
Ze verplichtten ons om slaappillen te nemen, omdat veel mensen probeerden te ontsnappen. Anderen probeerden zichzelf te verminken met scheermesjes.
Na een maand werden we naar een open detentiecentrum gestuurd, maar daar moesten we na één week al weg omdat ze de deuren van het centrum gingen sluiten. Toen beslisten we opnieuw om naar Noorwegen te vluchten.
In open centra zijn er veel smokkelaars en nadat mijn papa veel geld betaalde, konden we mee. We gingen eerst met de trein naar Oostenrijk en van daar met het vliegtuig naar Noorwegen. Allemaal zonder paspoort. Ik was zo bang.
Hoe behandelde Noorwegen jullie?
In Noorwegen vroegen we asiel aan, maar na 3 maanden kregen we een eerste negatief antwoord. Omdat onze vingerafdrukken in Hongarije geregistreerd stonden, moesten we teruggaan. Volgens de Dublin-Conventie is het eerste land van aankomst verantwoordelijk voor de asielaanvraag. Hongarije dus in ons geval. Maar Hongarije wou onze asielaanvragen ook niet behandelen en Noorwegen wou ons toch terugsturen.
Ik wist dat dit niet rechtvaardig was en ging op zoek naar een advocaat. Helaas waren advocaten te bang om tegen de beslissing in te gaan. Ik stuurde dan maar zelf een tegenargument naar de Dienst Vreemdelingenzaken, maar kreeg een waarschuwing van Noorwegen dat dit ongepast was.
Na een tweede poging kregen we na 6 maanden detentie in Noorwegen opnieuw een negatieve beslissing. Enkele dagen later vielen 12 politieagenten om 5 uur ‘s ochtends onze kamer binnen om ons terug te sturen naar Hongarije. Je moet je dat voorstellen: je wordt wakker en ziet 12 agenten in je kamer terwijl je weet dat je geen moordenaar of crimineel bent.
Ik ging in discussie met hen, legde hen uit dat we volgens de regels in Noorwegen moesten blijven en protesteerde om mee te gaan. Toen duwden ze mij met hun knie op de grond, sloegen ze mij in handboeien en brachten me naar de politiewagen.
Onder begeleiding van 4 agenten in de auto en nog 2 politiewagens voor en achter werd ik naar het politiekantoor gebracht. Ik kon alleen maar denken: ben ik dan zo gevaarlijk? Ik was apart van mijn familie. Op een bepaald moment schreeuwde ik zo hard dat ik zelfs bloed begon over te geven.
Later werd ik naar dezelfde cel als mijn familie gebracht en mocht ik plots wel een advocaat bellen. Ze brachten mij een oude telefoon en een lijst van 52 telefoonnummers van advocaten. Mij maakte het niet uit wie ons ging helpen, dus ik begon de hele lijst van A tot Z te bellen. Ik kreeg 5 minuten om hen te overtuigen om ons te verdedigen, maar na het proberen van alle nummers antwoordde niemand. De volgende dag werden we terug op het vliegtuig richting Hongarije gezet.
Hoe was je beeld over Europa voor je naar hier vluchtte?
Ik dacht altijd dat Europa de plaats was waar je jezelf kan zijn, je mening kan zeggen, je mensenrechten gerespecteerd worden. Maar opeens word je zo onmenselijk behandeld door verschillende Europese landen. Van Hongarije kan je nog zeggen dat het een extreemrechts land is, maar van Noorwegen heb je echt een droombeeld: de plek waar iedereen wilt wonen of werken.
Hoe belandden jij en je familie dan uiteindelijk in België?
Toen we opnieuw in Hongarije aankwamen, hadden we niets en moesten we op straat slapen. Na 3 dagen besloten we naar Oostenrijk te gaan omdat papa daar familie kende. We zijn daar 4 maanden gebleven, hebben asiel aangevraagd, maar werden opnieuw teruggestuurd naar Hongarije.
Een ngo hielp ons aan een klein appartement. Ik werkte 14 uur per dag in een restaurant en voor een ngo die niet-begeleide minderjarigen ondersteunde. We probeerden een leven op te bouwen, maar het was niet gemakkelijk.
In Hongarije was er veel racisme, mijn broer is zelfs een keer aangevallen op straat. Na de verkiezingen in april 2018 werd het nog erger omdat de extreemrechtse partij won. Alle ngo’s die iets met migratie te maken hadden, werden gecriminaliseerd. Elke werknemer moest zo lang naar de gevangenis als zijn aantal dienstjaren. In mijn geval betekende dat 1 jaar cel, voor mijn manager 6 jaar. In Hongarije blijven was geen optie en dus vluchtten we in juli 2018 naar België.
Hoe pakte je jouw leven in België terug op?
Aangekomen in België kon ik in theorie wel verder met mijn leven, maar werd ik geblokkeerd met depressie. Ik wou dat verwerken, maar kon het niet betalen. Na maanden wachten kreeg ik eindelijk hulp van de overheid, maar dat was veel te laat. Ik was heel ver: ik sprak over zelfmoord, verwondde mezelf, slikte veel pillen en heb zelfs 2 keer euthanasie aangevraagd.
Als je met vragen zit over zelfdoding kan je terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106, of via chat op www.tele-onthaal.be. Als jongere kan je ook terecht bij Awel op het nummer 102, of via chat op awel.be. |
Nu gaat het beter. Ik studeer, doe een communicatiestage op het Kabinet van Petra De Sutter en probeer via vrijwilligerswerk zoveel mogelijk te doen voor de maatschappij.
Als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaf ik informatie aan asielzoekers, omdat niemand anders dat doet. Ik ben daarmee moeten stoppen. Ik kon het niet meer aan om aan mensen te zeggen: sorry, vanavond en misschien nog vele avonden ga je op straat moeten slapen. Nu doe ik vrijwilligerswerk bij JRS (Jesuit Refugee Service), zij verdedigen de rechten van mensen op de vlucht. Ik ben bezig met overleven op een positieve manier.
Wat wil je dat mensen weten over detentie?
Detentie is geen oplossing om mensen te stoppen. Mensen die willen vluchten, weten niet eens dat detentie bestaat. Met de oorlog in Oekraïne hebben we gezien dat Europa heel goed vluchtelingen kan opvangen. Ik ben blij dat die mensen een plek hebben gekregen, want ik weet wat het is om te vluchten.
Maar er is wel veel discriminatie door Europese landen die vluchtelingen opvangen. Opvang moet niet gaan over blauwe ogen en blond haar, wel over de regels en verdragen volgen. Ik was gewoon op zoek naar een veilige plek, maar in de plaats moest ik naar detentie. Mensen en machthebbers beseffen niet dat detentie asielzoekers fysiek en mentaal vernietigt.
Hoe kan de samenleving meer toleranter zijn naar mensen die gevlucht zijn?
Mensen kunnen echt een verschil maken door de juiste machthebbers te kiezen. Door te kiezen voor menselijkheid. Als vluchteling heb ik geen stemrecht, maar ik woon en werk hier wel. Op wie jij stemt, heeft grote gevolgen voor mij.
Daarnaast ook empathisch zijn. Er zijn zoveel verschillende redenen om te vluchten: oorlog, religie, klimaat, je seksuele geaardheid of politieke mening, ... Dat beter leren begrijpen en erover praten met familie en je kinderen, kan zo een verschil maken.
Is er een persoon die je geïnspireerd heeft tijdens de moeilijke tijden?
Mijn papa was een inspiratie voor mij om voor mezelf op te komen als vrouw. Maar voor de rest moest ik veel zelf ontdekken. Tijdens de moeilijke tijden had ik niemand en moest ik alles zelf leren, zelf ontdekken en een manier vinden op te overleven. Mezelf dus?
Zana is maar één van de vele slachtoffers van detentie. Haar verhaal toont dat het anders kan. En moet.
11.11.11 pleit voor een menselijk Europees asiel- en migratiebeleid met solidariteit tussen de lidstaten. We vragen meer veilige routes, kwaliteitsvolle bescherming en opvang, en een einde aan het gewelddadige beleid.