Image
Danvo Tonasse rijdt rond met de moto om herstellingen aan drinkwaterpunten uit te voeren

Danvo herstelt drinkwaterpunten in Benin

Resultaat

In het West-Afrikaanse Benin besliste de overheid een tijdje geleden dat ze voortaan zelf zou instaan voor de bouw van drinkwaterinfrastructuur. Join For Water kan zo'n ontwikkeling alleen maar toejuichen, en volgt vanaf de zijlijn de torenhoge ambitie mee op. De ngo bouwt in Benin dus geen infrastructuur meer, maar behoudt de focus op ondersteuning voor het goed beheer van de bestaande drinkwatersystemen.

Net als in België betalen ook de watergebruikers in Benin voor hun water. Ze betalen een bedrag per bidon, of per maandelijks volume, aan de uitbater van het drinkwaterpunt. Die behoudt een deel van de opbrengst uit de waterverkoop als loon, maar het grootste deel wordt gebruikt om eventuele pannes aan de pomp zo snel mogelijk te herstellen. Het herstellen van pannes is een van de speerpunten van een goed beheer.

Danvo Tonasse is naar eigen zeggen een van de beste reparateurs van Benin. Hij is de hoofdhersteller van het departement Couffo, maar wordt gevraagd voor herstellingen in het hele land.

Danvo: "Wanneer er een panne is, meldt de beheerder van het drinkwaterpunt dat aan de gemeente. Van zodra ik op de hoogte ben, neem ik de reparatie op in mijn planning en kom ik langs met de moto.

De meeste pannes aan de drinkwaterpunten bevinden zich boven de grond, aan de pomp zelf dus. Meestal moet ik pistons of dichtingen vervangen. Maar ik heb ook al eens een heel oude pomp hersteld die volledig uit elkaar gevallen was. Ik beschik over het nodige materiaal om de herstellingen uit te voeren, vaak krijgen we dat wanneer er een vorming wordt georganiseerd. Ik heb ook heel wat eigen gereedschap, want vroeger werkte ik als fiets- en motohersteller.

Ik ben intussen al meer dan 30 jaar reparateur van waterpompen en doe dit werk echt heel graag. Soms moet je creatief zijn, want de elementen die moeten vervangen worden, zijn soms niet in voorraad."

Image
Danvo Tonasse rijdt rond met de moto om herstellingen aan drinkwaterpunten uit te voeren