Image
Handwaspunt in Bangladesh

Coronavirus: wat doet Oxfam?

Actualiteit

Sinds het begin van de pandemie is Oxfam in 62 landen actief. Onze acties hebben 4,2 miljoen kwetsbare mensen bereikt in landen die al door andere crises waren getroffen. Maar terwijl het aantal besmettingen bij ons afneemt, tonen de cijfers in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen aan dat de pandemie nog lang niet voorbij is.

Sinds maart zijn Oxfam-teams met man en macht in de weer om levens te redden en de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Water-, sanitaire en hygiënische interventies zijn van vitaal belang om het aantal infecties te beperken en staan al tientallen jaren centraal in onze noodhulpprojecten.

In de praktijk bestaat deze hulp uit de distributie van hygiënekits (zeep, enz.) en water, de installatie van waterpunten en handwasstations en het voeren van sensibiliseringscampagnes om mensen de juiste handelingen aan te leren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Wanneer water een luxe is

Laten we als voorbeeld de situatie nemen in Cox’s Bazar, een vluchtelingenkamp voor Rohingya’s in Bangladesh. Daar leven ongeveer 850.000 mensen, op vlucht voor de onderdrukking in Myanmar. Het kamp is overvol en de mensen wonen er in zeer moeilijke omstandigheden. Zo ook Nur Jahan en zijn kleindochter Ismat (pseudoniemen).

"Ik woon al meer dan 3 jaar in dit kamp”, vertelt Nur. “Het is een heel hard leven. Water vinden is heel moeilijk. In het deel van het kamp waar ik woon, is er maar één put. Soms moet ik veel verder zoeken om water te vinden. We zijn op de hoogte van het coronavirus en we weten dat we onze handen moeten wassen. Maar daar heb je zeep en water voor nodig."

Oxfam was al in het kamp actief en heeft er haar acties versterkt om de verspreiding van het virus te voorkomen. We hielpen al 70.000 vluchtelingen aan water, zeep en voedselbonnen. We installeerden ook handwaspunten op verschillende locaties in het kamp. Zo kan Nur, net als duizenden andere vluchtelingen, zich veel gemakkelijker en regelmatiger tegen het coronavirus beschermen.

Image
Handwaspunt in Bangladesh
handwaspunt in Cox’s Bazar, een vluchtelingenkamp voor Rohingya's in Bangladesh

Oxfam in actie

Oxfam begon in maart met haar reactie op de pandemie. Sindsdien hebben we in samenwerking met meer dan 344 partners 4.457.211 mensen in 62 landen geholpen.

  • In Azië bereikten we 1.571.864 mensen.
  • In de Hoorn van Afrika en in Centraal- en Oost-Afrika bereikten we 387.306 mensen.
  • In het Midden-Oosten en Noord-Afrika bereikten we 1.493.310 mensen.
  • In zuidelijk Afrika bereikten we 196.996 mensen.
  • In West-Afrika bereikten we 368.212 mensen.
  • In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bereikten we 102.005 mensen.
  • In Europa bereikten we 1.669 mensen.

Oxfam wilt wereldwijd 14 miljoen mensen te bereiken. Hiervoor hebben we 100 miljoen dollar nodig. Institutionele donoren hebben ons al bijna een derde van dit bedrag geschonken.

Dankzij de vrijgevigheid van Oxfam-schenkers over de hele wereld ontvingen we nog eens 2 miljoen dollar extra om de meest kwetsbaren ter plaatse direct te helpen. Maar er is nog een lange weg te gaan om de doelstelling van 14 miljoen geholpen mensen te bereiken.

Daarom zet Oxfam de komende weken en maanden haar acties verder waar de nood het hoogst is. Zolang niet iedereen veilig is voor deze wereldwijde crisis, zal niemand het zijn.