Image
Groepsfoto

Burgerinspecteurs verjagen wapentrafikant uit Antwerpse haven

Beweging

Op zaterdag 1 februari vatten vijftig War Crime Inspectors post bij kade 1227 in de haven van Antwerpen. Deze burgerinspecteurs doen wat de overheid nalaat: ze controleren of de vrachtwagens die naar de kade rijden wapens vervoeren, om te voorkomen dat die zouden worden gebruikt voor oorlogsmisdaden. Met succes: wapenschip Bahri Yanbu laat de Antwerpse haven links liggen.

Half januari raakt bekend dat de Bahri Yanbu opnieuw op weg is naar de Antwerpse haven. Dit schip vervoerde de afgelopen jaren tonnen militair materieel, waaronder munitie van FN Herstal, naar Saudi-Arabië. Vredesactie zet de verantwoordelijke overheden onder druk en start juridische procedures om de uitvoer van wapens naar Saudi-Arabië te voorkomen. Tegelijk voeren we actie in de haven om te verhinderen dat de Bahri Yanbu aanmeert en wapens of munitie oppikt.

10u: briefing

Burgerinspecteurs verzamelen in Berchem voor een kop koffie en briefing. Wie actie voert is maar beter goed geïnformeerd en grondig voorbereid. We overlopen het actiescenario en verdelen de verschillende rollen. Burgerinspecteurs vormen teams met elk zijn taak en verantwoordelijkheid. We oefenen op de gesprekken met vrachtwagenchauffeurs, verdelen het materiaal en vertrekken naar kade 1227.

14u: actie

Zodra we aangekomen zijn gaat alles snel. Eén team zet een douanehuisje op. Er is een koffietent, waar vrachtwagenchauffeurs, dokwerkers en douane-beambten kunnen opwarmen. Burgerinspectieteams houden vrachtwagens tegen en gaan het gesprek aan met de chauffeurs. Wapenvrije vrachtwagens krijgen een sticker ‘Arms Free Truck’. Zo tonen de chauffeurs dat ze niet meewerken aan oorlogsmisdaden. Ze worden met mexican waves verwelkomd en toegejuichd. Muziek en slogans zetten onze boodschap kracht bij: “No Weapons Beyond This Point”. Via flyers informeren we ook de dokwerkers. We vertellen hen hoe in Spanje, Italië en Frankrijk havenarbeiders, vredesbewegingen en mensenrechtenorganisaties samenwerken om door protestacties en stakingen te verhinderen dat wapens met bestemming Saudi-Arabië ingescheept worden.

18u: debriefing

Na de actie verzamelen we opnieuw op de thuisbasis. We wisselen indrukken uit en evalueren het verloop van de actie. Intussen zien we dat ook de media de actie heeft opgepikt – later zal blijken dat onze actie ook internationaal het nieuws haalde. Gemotiveerd en tevreden keren de burgerinspecteurs naar huis terug.

20u: missie geslaagd!

Gazet van Antwerpen bericht: “Vredesactivisten aan Katoen Natie halen slag thuis: schip dat wapens verscheept naar Saoedi-Arabië zal niet aanmeren.” De Bahri Yanbu heeft rechtsomkeer gemaakt. Actievoeren, politieke druk en de inzet van juridische middelen dwingen resultaat af: de militaire bevoorrading van het Saudische leger wordt verhinderd. 
Het verjagen van de Bahri Yanbu uit de Antwerpse haven is een belangrijke overwinning en een opsteker voor de tientallen vredesactivisten die mee de handen uit de mouwen steken. Dat succes motiveert ons om door te gaan met de strijd tegen wapenexport.