Image
Klimaatmars back to the future - oktober 2021

België met lege handen naar klimaattop

Actualiteit

In een persbriefing naar aanleiding van de klimaatconferentie gaf premier De Croo te kennen dat België naar Glasgow trekt zonder een akkoord tussen haar regeringen over klimaatfinanciering tegen 2030. In een reactie trekt 11.11.11 aan de alarmbel. “Een gebrek aan een eenduidig standpunt van de verschillende regeringen over één van de meest cruciale thema’s is een ernstig probleem”, stelt directeur Els Hertogen. “Dat huiswerk lag al minstens sinds 2009 op de plank.” De klimaattop start al op maandag.

Op eerdere klimaatconferenties beslisten regeringsleiders om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te besteden om de meest kwetsbare landen te wapenen tegen de klimaatcrisis. Met het Akkoord van Parijs werden rijke landen, waaronder België, verplicht om hun concrete financiële toezeggingen te verhogen. “De COP26 is dan ook een zeer belangrijk moment om dit engagement na te komen”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Niet alleen zijn er meer middelen nodig, ook voorspelbaarheid in klimaatfinanciering is cruciaal voor ontvangende landen om een degelijk klimaatbeleid te voeren. Die prioriteit schuift ook de Europese Commissie naar voren in de aanloop naar de top.”

Image
Els Hertogen

Voorspelbaarheid in klimaatfinanciering is cruciaal voor ontvangende landen om een degelijk klimaatbeleid te voeren.

Els Hertogen
Directeur 11.11.11

Gebrek aan eenduidig standpunt

Volgens berekeningen van 11.11.11 zou ons land jaarlijks een klimaatfinanciering van 500 miljoen euro dienen te leveren. Daartoe zijn inspanningen nodig van alle Belgische regeringen. Duidelijk is echter dat de regeringsleiders van de verschillende (deelstaat)regeringen geen vergelijk vinden over een thema dat volgens NGO’s en de Europese Commissie bovenaan de agenda staat. De vorige Belgische afspraken op vlak van klimaatfinanciering verliepen al in 2020. Sindsdien blijft een Belgisch akkoord ver zoek.

Image
overstroming kind migratie klimaat
De impact van de klimaatcrisis laat zich nu al diepgaand voelen.

Voorlopig engageert enkel de federale regering zich tot financiële bijdrage van in totaal 112,5 miljoen euro voor het jaar 2022. “Uiteraard is dit engagement een positief gegeven maar het gebrek aan een eenduidig standpunt van de verschillende regeringen over één van de meest cruciale thema’s is een ernstig probleem”, stelt Els Hertogen. “Nochtans zijn alle regeringen van ons land verplicht om inspanningen te leveren. Dat huiswerk licht al sinds 2009 op de plank. Het uitblijven van een gecoördineerd engagement brengt de legitimiteit van België als geloofwaardige internationale actor in gevaar.”

Gebrek aan eenduidig standpunt

De verschillende parlementen van ons land kwamen in tegenstelling tot de federale en regionale regeringen wel tot een akkoord. In oktober nog keurden volksvertegenwoordigers over de verschillende entiteiten heen een interparlementaire klimaatresolutie goed. Hierin wezen ze hun regeringen op het belang van een gecoördineerde Belgische verbintenis op vlak van klimaatfinanciering voor de periode 2021-2025.

Een gebrek aan samenwerking is géén excuus om een rem te zetten op de Belgische ambitie

Els Hertogen
Directeur 11.11.11

“Een gebrek aan samenwerking is géén excuus om een rem te zetten op de Belgische ambitie”, zegt Els Hertogen. “Het is hoog tijd om de landen die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis de garanties te geven waar zij recht op hebben. Het is een kwestie van internationale solidariteit, maar vooral van rechtvaardigheid: landen met een grote historische uitstoot moeten hun verantwoordelijkheid nemen.