Image
Yasuni National Park, een van de meest biodiverse plekken op aarde

Belangrijke overwinning: Ecuadoraanse burgers nemen hun toekomst in handen

Resultaat

Al meer dan 10 jaar strijden de organisatie YASunidos en 11.11.11-partner Acción Ecológica tegen olieontginning in de Yasuní, een beschermd gebied in de Ecuadoraanse Amazone. Met succes! Binnen maximaal 3 maanden kan Ecuador JA zeggen tegen de verdediging van de Yasuní en JA tegen het leven van mens en natuur.  

Yasuní National Park is met zijn honderden diersoorten en duizenden boom- en plantensoorten één van de meest biodiverse plekken op aarde. Daarnaast vormt het gebied een thuis voor inheemse volkeren die geïsoleerd van de buitenwereld leven. Maar diep onder Yasuní ligt de grootste ruwe oliereserve van het land verscholen... 

Jarenlange volksstrijd loont

Al meer dan 10 jaar strijden YASunidos, 11.11.11-partner Acción Ecológica, inheemse organisaties en andere actiegroepen tegen olieontginning in het Yasuní-gebied. In 2013 slaagden ze er in om meer dan 700.000 handtekeningen te verzamelen van mensen die zich zorgen maken over de olieopmars in het Ecuadoraanse Amazonegebied. Ondanks deze overwinning negeerde het Grondwettelijk Hof van Ecuador op dat moment de staatsplicht om een officiële volksraadpleging te organiseren. 

Image
Inheemse vrouwen strijden om Yasuni te beschermen tegen olie-ontginning.

De olieboringen begonnen in 2016, in een deel van het Yasuni park. Maar de YASunidos gaven de strijd niet op en vochten de beslissing van het Grondwettelijk Hof aan. Na vele jaren zet de instantie nu eindelijk het licht op groen voor een referendum over de olieontginning

Binnen de 75 dagen vindt er een stemming plaats waarbij alle Ecuadoranen JA kunnen zeggen tegen de bescherming van Yasuní, zijn natuur en zijn inheemse bevolking. Als de meerderheid voor stemt, mogen geen nieuwe petroleumputten geboord worden, wordt de bestaande productie gestopt en de infrastructuur verwijderd. Duizenden activisten, inheemse en andere organisaties zetten nu alles in de strijd om deze volksstemming te winnen. 

Nu al historisch

Het referendum is hoe dan ook nu al historisch, aangezien het de eerste nationale volksraadpleging ooit is in Ecuador die voorgesteld werd door de burgers zelf. Het toont aan dat burgers druk kunnen zetten op beleidsmakers en verandering kunnen doorduwen. 

“Dit is een moment van ontroering en feest, omdat het aantoont dat met burgerparticipatie de rechten van de natuur en van de mensen kunnen worden beschermd”, juicht Esperanza Esperanza Martínez van onze partner Acción Ecológica. 

Of: hoe we met activisme de uitbuiting van mens en natuur kunnen stoppen.