Image
Actie Brugge klimaatactivisten

Arrestatie klimaatactivisten in Zeebrugge is een zorgwekkende trend

Actualiteit

In Brugge start op 7 juni het proces tegen 14 klimaatactivisten. De feiten dateren van een Greenpeace demonstratie in de haven van Zeebrugge op 29 april 2023. Ondanks dat de actie vreedzaam verliep, zonder schade en in voorbereidend overleg met de politie, werden de activisten gearresteerd. Ze werden de maximale tijd van 48 uur vastgehouden en vervolgens gedagvaard voor 7 juni.

De arrestatie doet denken aan een intimidatieactie. Wereldwijd zijn arrestaties een van de meest gebruikte tactieken om het middenveld af te schrikken in hun werk. 11.11.11 klaagt samen met 124 andere organisaties en prominenten dan ook resoluut deze zaak aan in een open brief. Het is een klap voor het middenveld dat in België de laatste jaren in moeilijkere omstandigheden werkt.

Volgens de internationale monitor voor civiele ruimte, Civicus, is België sinds 2020 een meer vijandige omgeving geworden voor mensenrechtenverdedigers, journalisten en andere kritische civiele actoren. Zo werd eind 2022 journalist Yassin Akouh gewelddadig opgepakt terwijl hij de confrontatie tussen hooligans en politie documenteerde in de nasleep van de Frankrijk-Marokko voetbalwedstrijd. In 2021 werden vier Belgen voor de rechtbank gedaagd met een mogelijke gevangenisstraf van 10 jaar omdat zij onderdak hadden gegeven aan mensen op de vlucht. Zij werden gelukkig vrijgesproken. Ook verschillende vakbondsleden werden het laatste jaar gearresteerd.

Terwijl het recht op demonstratie en het werk van middenveldactoren al onder druk staat, heeft minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, een wetsontwerp ingediend dat vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht nog verder kan beperken. Het ontwerp dat wordt uitgelegd vanuit de doelstelling amokmakers een betogingsverbod op te leggen, houdt door zijn vage formulering net het gevaar in vreedzame betogers af te straffen.

Als nieuw lid van de Mensenrechtenraad van Verenigde Naties van 2023-2025 beloofde België zich in te zetten voor civic space en mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Recente ontwikkelingen doen ons de vraag stellen of België er überhaupt in slaagt om eigen activisten de nodige ruimte te geven om de vele culturele, economische, sociale en ecologische uitdagingen te tackelen

Image
activisme is geen misdaad

11.11.11 vraagt

  • Het proces tegen de Greenpeace klimaatactivisten stop te zetten.
  • Het wetsontwerp Van Quickenborne in te trekken/te herzien zodat de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht niet in het gedrang komt.
  • In binnen- én buitenland bijkomende inspanningen te doen om civic space te beschermen en promoten.