Image
Joke Emmers

Actrice Joke Emmers: "Ik put ontzettend veel hoop uit kunst."

Interview

Actrice Joke Emmers speelde begin dit jaar ten voordele van 11.11.11 in de populaire Eén-quiz Switch. En ook tijdens de klimaatmars in oktober liep ze met ons mee. Waarom ligt 11.11.11 haar zo nauw aan het hart? En hoe draagt zij haar steentje bij aan een betere wereld?  

Waarvoor vecht jij en hoe doe je dat?

Ik zet me in voor een leefbare planeet voor iedereen. Dat doe ik op verschillende manieren, maar vaak zit dat vooral in de kleine dingen: een gift, een actie organiseren, meedoen aan een actie zoals de klimaatmars, geen cadeaus vragen voor mijn verjaardag maar een gift voor een goed doel, meedoen aan een programma zoals Switch, …

Ik hoop dat we ooit tot een samenleving komen waarin iedereen welkom is, eentje die leefbaar is voor alle mensen. Nu is het soms zo onmenselijk. Als ik beelden zie van mensen op de vlucht die op straat leven, dan breekt mijn hart. Hoe kan het dat wij zo omgaan met mensen die een plek zoeken? Een humane samenleving, daar vecht ik voor. 

Image
Joke Emmers
Joke Emmers © Greetje van Buggenhout

Je zet je in het bijzonder in voor het klimaat. Waarom het klimaat?

In 2015 heb ik een eerste metekind gekregen. Die gebeurtenis heeft me aan het denken gezet: wat zijn wij aan het doen met onze wereld? Dat er een kans bestaat dat hij opgroeit in een wereld waar het veel te heet is om te leven, boezemt me angst in. Ondertussen ben ik meter van drie kinderen. Ik wil dat zij kunnen opgroeien in een betere wereld.

Ik geloof dat elke kleine stap helpt. Zelf eet ik bijvoorbeeld veganistisch. Ik recycleer ook zo goed mogelijk en probeer zo weinig mogelijk afval te produceren. Daarnaast gebruik ik als BV ook mijn platformen, zoals Instagram, om kennis te delen en impact te creëren in mijn omgeving.

Waarom steun jij 11.11.11?

Mijn mama ging vroeger van deur tot deur voor 11.11.11 en zo heb ik jullie leren kennen. De thema’s waarvoor 11.11.11 strijdt, zoals klimaat- en mondiale rechtvaardigheid, liggen mij nauw aan het hart. Ik vind jullie ook ontzettend belangrijk voor onze wereld vandaag. Dat jullie ook nog eens een koepelorganisatie zijn, vind ik een extra pluspunt

Wat geeft jou hoop?

Kunst. Ik kan echt hoop putten uit een concert waar we met z’n allen samen zingen en verbonden zijn. Of een voorstelling waarin drie zinnen worden gezegd die nog wekenlang nazinderen. Of een goed boek. En natuurlijk ook mijn drie metekindjes.

Ik krijg ook hoop omdat ik zie dat er wel degelijk zaken veranderen. Ook al zijn het kleine dingen zoals reclame voor een vegetarische burger. Dat is op zich al fantastisch. Misschien gebeurt de verandering niet op elk niveau waar ze zou moeten gebeuren, maar het geeft me wel hoop dat er iets verandert.