Image
EU Migratiepact

11.11.11 & Vluchtelingenwerk Vlaanderen schieten Europees akkoord over migratie af

Actualiteit

11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen schieten​ het akkoord dat de lidstaten van de Europese Unie donderdagavond sloten over een nieuw asiel- en migratiepact af. Kinderen die mogelijks worden opgesloten, geen aandacht voor mensenrechten en solidariteit in de vorm van afkoopsommen. Onbegrijpelijk, onmenselijk.

Met de invoering van grensprocedures zullen kwetsbare mensen voor lange periodes worden vastgehouden aan de buitengrenzen van de EU. We vrezen voor grootschalige detentie van asielzoekers. Gelet op ervaringen met de huidige ‘hotspots’ kan dit alleen tot meer humanitaire drama’s leiden. Dat alles zonder garanties op vlak van mensenrechten of degelijke procedures, zoals toegang tot juridische bijstand. ​ 

Zelfs kinderen kunnen met dit akkoord worden opgesloten. ​ Nochtans voerde ons land recent een verbod op detentie van minderjarigen in. Onbegrijpelijk, onmenselijk.

Joost Depotter
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Image
Detentie van kinderen
Getty Images

Zelfs kinderen kunnen met dit akkoord worden opgesloten. Nochtans voerde ons land recent een verbod op detentie van minderjarigen in. Aan de buitengrenzen laat onze regering die principes plots vallen. Onbegrijpelijk, onmenselijk.

We vrezen bovendien dat landen aan de Europese buitengrenzen zich nog meer zullen beroepen op geweld en onmenselijke praktijken. Alleen al in 2023 vonden meer dan 220.000 illegale, vaak gewelddadige, pushbacks plaats. Effectieve maatregelen om dit te vermijden ontbreken. 

Daarnaast laat het akkoord lidstaten toe om te ontsnappen aan de opvang van asielzoekers, als ze daar financiële middelen (20.000 euro per persoon) tegenover zetten. Sinds de start van de onderhandelingen pleitten middenveldorganisaties voor verplichte solidariteit in de opvang van asielzoekers, voor alle lidstaten. Daarnaast vreest de organisatie dat de vrijgekomen middelen zullen worden ingezet voor repressieve projecten buiten Europa om migratie tegen te houden. ​ 

Image
Flor Didden, Expert Migratie 11.11.11

Mensenrechten zijn geen koopwaar. Dit is een onwerkbaar akkoord dat veel menselijke schade zal aanrichten

Flor Didden
11.11.11-expert migratie

Mensenrechten zijn geen koopwaar. Dit akkoord leest als een menukaart op vlak van Europese verplichtingen. Dan kan je bezwaarlijk spreken van solidariteit. Samengevat is het een onwerkbaar akkoord dat veel menselijke schade zal aanrichten.

We roepen de regering en het Europees parlement op om dit recht te trekken in de komende triloog onderhandelingen en alles op alles te zetten voor een ambitieus akkoord over legale toegangswegen. Het aankomend voorzitterschap van de Raad (januari 2024) is daarvoor een belangrijke hefboom. ​