Image
Klimaatactiekamp

Terugblik op een bruisend klimaatactiekamp

Van 5 tot en met 8 juli 2021 gingen een twintigtal jongeren op kamp in Brussel.  Een samenwerking tussen Globelink en 11.11.11. Wat is klimaatrechtvaardigheid? Wat gebeurt er op de COP26, de internationale klimaatconferentie die dit najaar plaatsvindt in Glasgow? Hoe organiseer je een goede actie? Een korte terugblik! 

Image
Groepsfoto Klimaatactiekamp

Maandag 5 juli

Meeting point was SleepInn Jes in Molenbeek. Een zeer sterke en dynamische groep jongeren verzamelde zich op deze plek om er samen een avontuurlijke week van te maken. 

Het kamp werd geopend met Canal it up – een sensibiliseringsactie op het kanaal in Brussel. Met een kajak het water op om plastiek uit het water te halen.

Oproep: teken jij mee deze petitie en vraag jij ook aan het parlement om statiegeld in te voeren?

Open avond – planningsavond najaar richting de COP26

Verschillende organisaties zoals Klimaatcoalitie, Oxfam België, Rail to the COP, 11.11.11, … waren aanwezig om kort hun plannen toe te lichten zodat het jongerencollectief The Road to Glasgow een zicht heeft wat er dit najaar allemaal zoal georganiseerd zal worden en welke acties zij nog willen organiseren. De grote mobilisatieactie 10/10 is zeker een datum die nu al bij iedereen in de agenda staat.

Image
fotoverslag klimaatactiekamp

Dinsdag 6 juli

Stilstaan bij de kracht van actievoeren, welke rollen neem je op tijdens een actie, het belang van een buddy, over gevoelens en angsten durven praten, … Mees en Ine waren de perfecte begeleiders voor deze superinteressante training.

Geweldloze actie, klimaatrechtvaardigheid, ... Om alles wat te ervaren wat er bij actievoeren zoal komt kijken, hadden Shanthuru en Marjolein een rollenspel uitgewerkt. Iedereen heeft zich in de verschillende rollen ingeleefd en nadien werden ervaringen uitgewisseld en gedeeld.

Bij de avondactiviteit hadden de buren alvast geen last van geluidsoverlast – Silent Disco – ideaal om deze intense en interessante dag mee af te sluiten.

Woensdag 7 juli

Tom en Jada begeleidden een workshop over 'hoe overtuigen we anderen om mee te stappen in de klimaatstrijd'. Ervaringen werden gedeeld; hoe ga je hier best mee om? Op het einde formuleerde de groep 10 geboden: "Hoe nemen we mensen mee in de klimaatstrijd?".

Image
fotoverslag klimaatactiekamp
© Rebecca De Cavel

10 geboden: hoe nemen we mensen mee in de klimaatstrijd?

  1. Active opponents links laten liggen (die krijg je toch niet mee, geen energieverspilling!)
  2. Climate justice = social justice: de strijd moet en zal intersectioneel zijn!
  3. Laat mensen ZELF nadenken. Stel VRAGEN! Laat ze ontdekken!
  4. Leef wereldgericht en concreet.
  5. Houd rekening met de bezorgdheden van de anderen en zoek samen naar oplossingen voor die verzuchtingen.
  6. Je verandert een structureel probleem niet op 1 – 2 – 3 dus wees blij met kleine verwezenlijkingen en blijf op dezelfde nagel kloppen. Je hebt echt gelijk!
  7. Laat je niet ontmoedigen, baken jouw eigen grenzen af en waak erover. Zorg voor jezelf.
  8. Zoek steun bij vrienden en gelijkgestemden en probeer jouw gevoelens bespreekbaar te maken.
  9. Breng een positief verhaal en focus op de veerkracht van mensen.
  10. Blijf plezier maken! Vier! Feest!

Iedereen is een activist – Welke activist ben jij?  Deze methodiek werd toegelicht door Amber. 

Tijd voor een actie brainstorm! Welke actie organiseren we in Brussel?

Rachel en Tom van CAN Europe namen ons even mee richting de COP26. Wat is climate justice?

's Avonds was het tijd om samen een Dabke dans aan te leren door Watan Dabke. Een dans die zijn oorsprong kent in de regio Palestina, Jordanië, Syrië en Libanon. Het is een dans die mensen bij elkaar brengt. Dus de perfecte ontspannende en inspannende avondactiviteit.

Image
Klimaatactiekamp

Donderdag 8 juli

Na een week vol verrijkende workshops en sessies waarbij we een hechte groep vormden, waren we klaar om een kleine, speelse, positieve actie op poten te zetten. Het plan in een notendop: mensen sensibiliseren in kader van de COP26 (internationale klimaatconferentie in Glasgow van 31 oktober tot 12 november).  

Alles was klaar om er fijne slot-klimaatactie van te maken in het centrum van Brussel maar we werden door de politie tegengehouden en hebben met de groep beslist om de actie niet meer te laten doorgaan.

Het concept is heel sterk. Ongetwijfeld kan de actie in het najaar nog georganiseerd worden. 

Nogmaals dankjewel aan alle deelnemers voor jullie enthousiaste en zeer actieve deelname aan het klimaatactiekamp!

Image
Gefinancierd door de EU

Het klimaatactiekamp werd georganiseerd met de financiële steun van de Europese Unie. De inhoud van dit kamp valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 (project 1Planet4All) en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.