Een humanitaire ramp in Gaza

De teller in Gaza staat al op meer dan 35.000 doden. Daar zijn minstens 14.000 onschuldige kinderen bij. Meer dan 75.000 Palestijnen raakten gewond. Hulpverleners, reddingswerkers en zelfs ziekenhuizen en burgers die in de rij staan voor noodzakelijke voedselhulp zijn niet veilig voor de Israëlische bommen.  

Het zijn schokkende cijfers over een vreselijke nachtmerrie. Die begon op 7 oktober 2023 met een gruwelijke terreuraanval van Hamas. Israël antwoordde met een vernietigende strafcampagne tegen de burgerbevolking in Gaza. In het noorden van Gaza lijdt een vreselijk groot deel van de bevolking aan ondervoeding. Het water raakt op. Bijna 2 miljoen Palestijnen zijn op de vlucht. Israël organiseert in Gaza leed op industriële schaal. 

Bloedbad moet dringend stoppen

Om die humanitaire ramp te stoppen, moeten de wapens dringend zwijgen. Maar verschillende landen blijven Israël massaal verder munitie en wapens sturen. Vrachtschepen en vrachtvliegtuigen met die wapens komen ondertussen ongestoord en zonder doorvoervergunning België door: zowel in de haven van Antwerpen als op de luchthaven van Bierset. Dat is volstrekt illegaal.

Het Wapenhandelsverdrag van de Verenigde Naties verplicht België om de export en doorvoer van wapens te controleren. En om die wapens tegen te houden als er een duidelijk risico is dat ze gebruikt worden voor oorlogsmisdaden, waar Gaza vandaag onder kreunt.

Begin dit jaar zag het Internationaal Gerechtshof in de Den Haag ‘plausibele’ aanwijzingen dat Israël in Gaza een genocide pleegt. Daarom verbood een Nederlandse rechter onlangs de export van Nederlandse F16-onderdelen naar Israël, na een rechtszaak door een Nederlandse ngo. Nu is er ook in België dringend verdere actie nodig van de overheid en bedrijven.

Image
Containerschip ZIM
Een containerschip van het Israëlische bedrijf ZIM verscheepte al tonnen munitie van de haven van Antwerpen naar Israël. Zonder doorvoervergunning en dus volstrekt illegaal. © Belga

Steun de rechtszaak om wapens via België tegen te houden

11.11.11 stapt samen met Association Belgo-Palestinienne (ABP), Al-Haq Europe, Broederlijk Delen, De-Colonizer, Intal, Oxfam België, Vrede VZW & Vredesactie naar de rechtbank om de wapenexport naar Israël te stoppen. Concreet klagen we de Israëlische rederij ZIM aan voor de illegale doorvoer van munitie vanuit de haven van Antwerpen. Van daaruit verscheepte ZIM al tonnen munitie naar Israël.

Watch Stop de illegale wapenexport via België naar Israël on YouTube.

Zo'n rechtszaak tegen een machtige tegenspeler is niet evident. Dit is hoe wij in actie komen: 

  • We moeten voor de rechter verschijnen met een degelijk onderbouwd dossier.  
  • We gaan campagne voeren.
  • We gaan verder lobbyen bij politici.
  • We brengen de wapentrafiek naar Israël uitgebreider in kaart.
  • We zetten druk via de media voor een permanent staakt-het-vuren, voor meer permanente hulp, voor sancties, een wapenembargo en voor de berechting van alle politieke en militaire leiders die het internationale recht schenden, aan alle zijden van dit conflict.  
  • We pleiten voor een totale stopzetting van de import, export en doorvoer van wapens, evenals van samenwerkingen met de Israëlische wapenindustrie.

Het is de waanzin voorbij dat er nog altijd wapens via België op illegale wijze aankomen in Israël. Samen stoppen we dat. Met jouw steun kunnen we die rechtszaak winnen en zo onze strijd voor gerechtigheid opvoeren. 

Maak mee het verschil. Steun onze strijd voor een staakt-het-vuren financieel of met jouw stem.

Steun met een gift

Deze rechtszaak is slechts één element in een brede waaier van acties om de eindeloze spiraal van geweld te stoppen in Gaza.  
Met al onze acties dwingen we onze beleidsmakers om te kiezen voor mensenlevens en mensenrechten. 

Steun onze strijd voor een staakt-het-vuren in Gaza. 

Ik doe een gift

Doe vandaag nog een gift. Elke gift telt. Vanaf 40 euro per jaar krijgt u tot 45% terug via de belastingen. Voor een gift van bijvoorbeeld 50 euro is dat 22,50 euro.

Image
Verwoeste wijk in Gaza - 2024

 

Steun met een handtekening

Teken onze petitie en geef een duidelijk signaal aan onze overheid dat de wapenhandel naar Israël moet stoppen.

Ik krijg ongeveer 15 keer per jaar info over de acties en over het internationaal en beleidswerk van 11.11.11.  Ik kan me op elk moment uitschrijven.  Meer info in de privacyverklaring van 11.11.11.

11.11.11 respecteert je privacy.  We gebruiken je gegevens enkel voor communicatie over deze petitie, tenzij je hebt aangeduid dat je graag onze nieuwsbrief ontvangt.  Meer info over ons privacybeleid in onze Privacyverklaring.