Spannende stemming in het Europees Parlement
Op donderdag 1 juni stemde het Europese Parlement over het voorstel voor een Europese Zorgplichtwet. Het was spannend en inspannend, maar het resultaat is beter dan het voorstel van de Europese Commissie of het standpunt van de EU lidstaten.
Zo houdt het parlement een verdere afzwakking van de Europese zorgplichtwet tegen. Toch zal het nog enkele jaren duren vooraleer amper 2% van de Europese bedrijven er wettelijk moeten voor zorgen dat er geen mensenrechten worden geschonden in hun aanvoerketens.
Onder vuur vanaf het prille begin
Onderhandelingen voor een internationaal bindend verdrag over bedrijven en mensenrechten zijn al aan de gang in de Verenigde Naties sinds 2014. Ondertussen hebben EU lidstaten zoals Duitsland, Nederland en Frankrijk zelf uiteenlopende zorgplichtwetten aangenomen. Dat heeft de Europese Commissie er in 2021 toe aangezet om een Europese zorgplichtwet uit te werken voor de hele Europese Unie.
Nog voor haar voorstel officieel werd neergelegd nam het bedrijfsleven het al op de korrel en nam de Commissie gas terug. In haar officiële standpunt zwakte de Raad, vertegenwoordiger van de EU lidstaten, het voorstel verder af. Het was uitkijken naar wat het Europese Parlement zou doen.
De lange weg doorheen het Europese Parlement
Maar liefst 8 commissies van het Europese Parlement namen het voorstel onder de loep. Zoals verwacht leidde dit tot zeer uiteenlopende resultaten. Daarom kreeg de Commissie Justitie de opdracht om tot een synthese te komen. Dat voorstel stond op 1 juni op de agenda van de plenaire vergadering, samen met opnieuw maar liefst 429 amendementen!
NGO’s en vakbonden bestookten ondertussen alle Europese parlementsleden met hun analyses, voorstellen en stemadviezen in de hoop een verdere afzwakking van het voorstel te verhinderen.
Europese netwerken zoals ECCJ en CIDSE , maar ook de Belgische “Werkgroep Corporate Accountability” die leden van 11.11.11, CNCD-11.11.11 en andere ngo’s verenigt, draaide op volle toeren!
Uiteindelijk bleef de plenaire stemming spannend tot op het laatste moment. Zouden de partijen die hun amendementen zagen weggestemd nog wel het eindresultaat steunen?
Het werden uiteindelijk 366 stemmen vóór, 225 stemmen tegen en 38 onthoudingen! Gevolgd door daverend applaus, gejuich en opluchting: de afzwakking is gestopt, en de Europese zorgplichtwet gaat door!