Image
Mural4change_Dilsen-Stokkem

Praktische info Murals4Change

Lees hier alle praktische info die je nodig hebt om van Murals4Change een succes te maken.

Timing

Hoe lang het duurt om je mural te verwezenlijken hangt af van de grootte van het project. Als je het eenvoudig wilt houden en met raamstiften aan de slag wilt gaan, heb je weinig voorbereidingstijd nodig. Wil je het ambitieus aanpakken en gaan voor een grote mural, dan mag je al snel enkele maanden tellen. Het zoeken naar partners om een mural te verwezenlijken en toestemming ontvangen van de gemeente vragen het meeste tijd.

Stappenplan

Voorbereiding

  • Zoek andere enthousiastelingen die de actie mee op poten zetten
  • Zoek uitvoerende partners of artiesten
  • Zoek geschikte locaties
  • Doe een aanvraag bij de gemeente / eigenaar van de locatie
  • Indien nodig: bestel een actiepakket

Uitvoering

  • Inhoudelijke briefing uitvoerende partner of artiest
  • Ontwerp maken en goedkeuren
  • Alle materialen voorzien
  • Mural plaatsen

 

Een antwoord op al je vragen

Hoe leggen we in een mural de link met 11.11.11?
Wanneer je werkt met de lightmodel-sjablonen, dan zitten er in het actiepakket 2 sjablonen waarin het logo van 11.11.11 en de hashtag #changemakers verwerkt is. Wanneer je zelf een mural plaatst, dan kan je eveneens dit sjabloon gebruiken of vragen aan de artiest om duidelijk “11.11.11” en de hashtag “#changemakers” te schilderen.

Waar vind ik een goede locatie voor een mural?
Om een locatie te vinden zijn er heel wat mogelijke pistes. Je kan om te beginnen eens horen bij de gemeente zelf, die op veel plaatsen zelf vragende partij is voor meer kunst in het straatbeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan oude muren of vuilbakken. Je kan via social media of andere kanalen een oproepje doen voor locaties, want ook particulieren hebben misschien een zichtbare gevel die ze in een changemaker-jasje willen steken. Tip: voor een zijgevel heb je geen aparte goedkeuring nodig van de gemeente, enkel van de eigenaar.

Mag ik kiezen waar ik een mural plaats?
Je moet voor het plaatsen van een mural altijd toestemming hebben van de eigenaar van de locatie. Soms is dit een privépersoon, soms de gemeente, soms een organisatie of een bedrijf. Een mural plaatsen zonder toestemming is vandalisme.

Indien je nutskastjes wil beschilderen, kan je toestemming vragen aan de gemeente om foor- of marktskasten op te fleuren.

Wie is het beste aanspreekpunt in mijn gemeente?
In de meeste gevallen ga je best te rade bij de Dienst Jeugd. Daarnaast zijn ook de Dienst Cultuur en Stadsvernieuwing mogelijke aanspreekpunten.

Hoeveel creatieve vrijheid geven we een artiest of uitvoerende partner?
Wanneer je aan de slag gaat met een streetartist of andere uitvoerende partner (kunstacademie, jeugdhuis,...), hou dan voorafgaand aan de ontwerpfase zeker een inhoudelijke briefing. We vragen artiesten om creatief aan de slag te gaan met het campagnethema Changemakers. Je kan hiervoor gebruik maken van deze briefing.

Moeten we het actiepakket bestellen om een mural te verwezenlijken?
Nee, het actiepakket dient als “light-model”. Wanneer je zelf geen tijd, middelen of partners vindt om een grote mural te verwezenlijken in je gemeente, is dit een handig hulpmiddel.

Waaruit bestaat het light-model actiepakket?
In het actiepakket zitten twee sjablonen en drie spuitbussen, waarmee je changemakers zelf zichtbaar kan maken op een aantal kleinere locaties. De sjablonen zijn ongeveer 0,5 op 1 meter groot. Er kunnen meerdere pakketten besteld worden, we vragen per pakket een bijdrage van €10.

Mogen we de mural ook na 11 november plaatsen?
Zeker! Een muurschildering blijft natuurlijk meerdere jaren zichtbaar, dus ook wanneer ze na deze periode gerealiseerd wordt, betekent ze een grote meerwaarde voor het straatbeeld.

Welke verf of graffiti gebruiken we best?
In eerste instantie ligt die keuze bij de artiest zelf, aangezien hij of zij het meest expertise heeft. Wanneer je zelf beslist, ga dan voor een ecologische, watergedragen verf.

Kan 11.11.11 ons muralproject financieren?
11.11.11 heeft jammer genoeg niet het budget om murals te financieren. We moedigen je aan om in je eigen gemeente op zoek te gaan naar financiële middelen. Aangezien er dit jaar heel veel evenementen werden afgelast, is de kans reëel dat de gemeente, adviesraden (vb. jeugd-/ cultuur-/ mondiale raad) of verenigingen nog budget over hebben voor dit jaar.

Hoeveel kost dat, zo’n mural?
Afhankelijk van hoe je het aanpakt en met wie je samenwerkt, zijn het materiaal en de artiestenvergoeding de twee grote kostenplaatsen bij het neerzetten van een mural. We geven er de voorkeur aan om een artiest eerlijk te verlonen, tenzij een artiest zelf aangeeft de opdracht vrijwillig of voor een kleine vergoeding te realiseren. Een publieke, zichtbare locatie is interessant voor artiesten en kan de prijs positief beïnvloeden. Stel dat je een garagepoort van 6m² wil beschilderen:

  • ong. 1 spuitbus nodig per m²
  • 1 spuitbus = 6 euro
  • 1 dag ontwerptijd
  • 1 dag uitvoertijd

Let wel: je moet niet altijd gebruik maken van spuitbussen. Wil je de mural wat meer low profile aanpakken en bijvoorbeeld op doeken of canvassen schilderen? Dan is standaard acrylverf ook prima. Het nadeel daarvan is dat het niet weerbestendig is.

Zijn er onderwerpen die we beter niet afbeelden op een mural?
Vermijd negatieve, aanstootgevende of seksueel getinte afbeeldingen, alsook tekst. We dagen artiesten zeker wel uit om een maatschappijkritisch campagnethema als “changemakers” op een creatieve manier in beeld te brengen. Bij twijfel kan je steeds contact opnemen met de bewegingswerker in je regio.

Kan ik een samenwerking aangaan met Treepack?
Je kan Treepack zeker contacteren. Ze zullen je vragen graag beantwoorden. Je kan contact opnemen via www.Treepack.net

 

 

Watch Murals4Change deel I on YouTube.

Herbekijk de Make The Change webinar met alle details over het actiemodel

Herbekijk de Make The Change webinar met alle details over het actiemodel.