Image
Werk Malou de Jonghe

Moursy uit Gent - #weekvandevrijwilliger

Beweging

Al meer dan 50 jaar zetten onze 11-vrijwilligers zich door weer en wind in voor duurzame verandering. Ze organiseren allerlei originele, sportieve, lekkere en creatieve acties om bij te dragen aan het warme gevoel waar 11.11.11 voor staat. Ook de vrijwilligers van onze mondiale partners horen thuis in dit plaatje. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, die dit jaar van 28 februari tot 8 maart loopt, vertellen we het verhaal van zeven vrijwilligers door de ogen van zeven jonge artiesten. Elk verhaal werd vertaald in een authentiek, visueel werk, dat we met veel trots in de kijker zetten.

Dit is het verhaal van vrijwilliger Moursy H. Qasim uit Gent. De illustratie is van de hand van Malou De Jonghe.

Moursy kwam via de jaarlijkse Gentse Boekenverkoop met 11.11.11 in contact. Als vrijwilliger hielp hij achter de schermen mee om alle 30.000 boeken (geschonken aan 11.11.11 door bibliotheek De Krook) te categoriseren en verkoopklaar te maken. Tussen deze tienduizenden exemplaren deed hij een gouden ontdekking: exact hetzelfde oude woordenboek namelijk dat zijn vader vroeger bezat. Vorig jaar stierf Moursy's vader aan kanker. “De geur van het boek doet me aan hem denken. Als ik door de bladzijden blader, voel ik zijn aanwezigheid.” 

Image
Werk Malou de Jonghe
(c) Malou De Jonghe

Vanaf ik in België asiel kreeg, veranderde mijn verhaal in een vluchtelingenverhaal

Mousry
Vrijwilliger bij 11.11.11 Gent

Moursy woont sinds tien jaar in België en is afkomstig uit Syrië, waar hij Engelse literatuur en wereldliteratuur studeerde. Toen de oorlog in Syrië aanving, kwam hij naar België om zijn master te doen, waarna hij asiel kreeg. Zijn weg in België was hobbelig. Moursy kon niet als leerkracht starten, een job die hem op het lijf geschreven is, omdat hij de Nederlandse taal niet voldoende onder de knie had. Hij volgde jarenlang avondonderwijs Nederlands en deed allerlei andere jobs om rond te kunnen komen. “Op het moment dat ik in België asiel kreeg, veranderde mijn verhaal in een vluchtelingenverhaal, met alle bijhorende onzekerheden en moeilijkheden."

Deze onzekerheid is iets waar Moursy nog steeds me worstelt. Hij voelt een sterke dualiteit in onze maatschappij, die hem soms angst aanjaagt. “Ik was vroeger een grote optimist, die ik in de loop der jaren onbewust heb ingeruild voor een realist. Soms misschien zelfs een pessimist.” Hij spreekt de woorden met een bepaalde zwaarte uit, maar zonder zwaarmoedig te zijn. Er zijn verschillende evenementen en instanties waarvoor Moursy zich met veel enthousiasme vrijwillig inzet, waaronder 11.11.11. “Ik word goed opgevangen door de vrijwilligerscoaches en voel me aangetrokken tot het gevoel van verbondenheid dat ze uitstralen.” Moursy spreekt vaak over 'verbondenheid,' dat niet enkel hij, maar wij als maatschappij missen.

Ook al begrijpen we elkaar vandaag niet, we moeten blijven in dialoog gaan, zodat we er later misschien wel kunnen uitkomen

Mousry
Vrijwilliger 11.11.11 Gent

Hij voelt veel aansluiting bij de thema's migratie en integratie, omdat hij het gevoel heeft dat hij zelf iets kan bijdragen aan het debat. “Zelfs als we ons aan weerskanten van het debat bevinden, moeten we blijven in interactie gaan. Ook al begrijpen we elkaar vandaag niet, we moeten blijven in dialoog gaan, zodat we er later misschien wel kunnen uitkomen.”

Image
Mousry

ik plaatste het woordenboek centraal, omdat dit gelinkt is met zowel Moursy's passie, zijn verleden en de onzekerheden die hij voelt.

Malou De Jonghe
Illustrator

Malou De Jonghe is de illustrator die Moursy's verhaal in een persoonlijk, visueel werk interpreteerde. Haar frisse, elegante stijl past ze graag toe op diverse thema's, om zo zichzelf te blijven uitdagen. Maatschappelijke thema's die haar aanspreken zijn eenzaamheid, de digitale samenleving en mentaal welzijn. Omdat deze thema's ook terugkeren in Moursy's verhaal, vond ze veel aansluiting bij de samenwerking. “Moursy is iemand met een groot hart, waar ook veel onzekerheid in schuilt. Ik plaatste het woordenboek centraal, omdat dit gelinkt is met zowel zijn passie (lesgeven), zijn verleden (zijn vader) en zijn onzekerheden (de taal).

 

Bekijk alle portretten op 11.be/weekvandevrijwilliger