Vaccinatie in kwetsbare landen

Winstbejag houdt ons gevangen in de pandemie

  • Opinie

21 Jan 2022

3 minuten

1 miljard. Zoveel doses verspreidde het vaccinatinatieprogramma COVAX sinds haar lancering in 2020. Een belangrijke mijlpaal die de organisatoren afgelopen weekend uitvoerig en terecht in de kijker zetten. De realiteit is echter ontnuchterend. In feite gaat het om slechts de helft van de oorspronkelijke ambitie. Rijke landen hamsteren zelf enorme hoeveelheden vaccins en doneren met regelmaat van de klok vaccins die op het punt staan te vervallen. Een eilandmentaliteit speelt COVAX al te lang parten.

Zo blijft de enorme vaccinatiekloof in stand. Amper 5% van de bevolking in lage-inkomenslanden is volledig gevaccineerd, tegenover bijna 70% in rijkere landen. Meer dan 40% van de wereldbevolking heeft nog steeds geen enkele prik gekregen. Die afstand kan overbrugd worden. Via een waiver kunnen landen namelijk beslissen tot een tijdelijke opheffing van de patenten op vaccins. Dat mechanisme werd in het verleden al meermaals toegepast om andere gezondheidscrisissen aan te pakken. Ook nu ligt dit voorstel op tafel. Meer dan honderd landen en talloze wetenschappers uitten reeds hun steun. Ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir sprak haar steun uit, maar de regering volgde haar standpunt niet.

Vaccinatie in kwetsbare landen
© Belga

Toch slagen de farmareuzen die vandaag vaccins produceren erin om hun patenten af te schermen voor de rest van de wereld. Via de Europese Commissie dwarsbomen ze elke vorm van onderhandelingen over de waiver. Net tijdens de grootste pandemie van onze tijd steken enkelingen stokken in de wielen van een oplossing die talloze mensenlevens kan redden. Een opheffing van patenten zou volgens de farmalobby geen nut hebben, het zou anderen aan kennis ontbreken om met de recepten aan de slag te gaan. Die stelling werd al meermaals door wetenschappers en onderzoeksjournalisten ontkracht. Talloze gerenommeerde bedrijven en onderzoeksinstellingen staan klaar om uit de startblokken te schieten en vaccintekorten weg te werken. Toch herhalen de Pfizers van de wereld gretig hun boodschap, fake news zonder schroom.

Els Hertogen

Net tijdens de grootste pandemie van onze tijd steken enkelingen stokken in de wielen van een oplossing die talloze mensenlevens kan redden.

Els Hertogen, Directeur 11.11.11

Het winstbejag van big pharma stort ons in een moreel dieptepunt. De astronomische winsten van de vaccinindustrie spreken voor zich. Iedere minuut boeken farmareuzen Pfizer, BioNTech en Moderna samen maar liefst 65.000 dollar winst. 2021 bracht hen naar schatting 34 miljard dollar aan winst op volgens internationaal onderzoek. Met hun acties zorgen enkelingen ervoor dat we in tijden van een ongeziene pandemie slechts 51 procent van de wereldwijde productiecapaciteit gebruiken. Winst ten koste van oplossingen.

Zo gijzelen Europa en Big Farma lage-inkomenslanden. En ons land houdt de oogkleppen op. In theorie staat België open voor dialoog, in de praktijk worden er geen inspanningen geleverd om een doorstart van de onderhandelingen te forceren. Mensenlevens gaan verloren, terwijl de oplossingen op tafel liggen. Hoelang pikken we dit nog?

vaccinproductie

Deze opinie verscheen op 22 januari in Het Belang van Limburg