Image
Federaal parlement van België in Brussel

Politiek Nieuws

11.11.11 streeft naar mondiale rechtvaardigheid. Een wereld waarin sociale, burgerlijke, politieke, culturele en economische rechten voor iedereen gerealiseerd zijn binnen de grenzen van de planeet.  Die kan niet gerealiseerd worden zonder structurele veranderingen in het huidige beleid. Druk zetten op het beleid is daarom cruciaal. Hier leest u alles over ons politiek werk.

Vluchtelingenakkoord tussen Verenigd Koninkrijk en Rwanda gaat in tegen mensenrechten

Actualiteit

De omstreden migratiedeal waarmee de Britse regering op de proppen komt houdt in dat kandidaat-asielzoekers  naar Rwanda gestuurd worden om daar een asielprocedure te doorlopen. Ook als ze als vluchteling erkend worden moeten ze in Rwanda blijven. Dit is een uiterst problematische maatregel en wel om drie redenen. Eerst en vooral is deze regeling principieel in strijd met mensenrechten. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk een verplichting om de beschermingsnoden van asielzoekers op hun grondgebied te onderzoeken, onafhankelijk op welke wijze deze mensen op de vlucht het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen. Dit is opgenomen in de conventie van Geneve, waar de regering van Johnson aan gebonden is. 

Watch Vluchtelingenakkoord tussen Verenigd Koninkrijk en Rwanda gaat in tegen mensenrechten on YouTube.

75% van de mensen die vorig jaar asiel heeft ingediend in het Verenigd Koninkrijk heeft effectief asiel gekregen. In beroep stijgt dit zelfs tot meer dan 80%. Dit zijn mensen met beschermingsnoden die risico lopen op vervolging. Ze zullen geen kans krijgen om asiel aan te vragen in het Verenigd Koninkrijk en dat is natuurlijk het probleem met deze deal. De overheid van het Verenigd Koninkrijk gaat niet onderzoeken of er beschermingsnoden zijn. Ze gaan niet kijken of er een risico is op vervolging. 

De situatie in Rwanda zelf laat bovendien weinig aan de verbeelding over. De mensenrechtensituatie is dramatisch en ook de sociaaleconomische situatie voor mensen in Rwanda is schrijnend. 

Niet onbelangrijk is dat de maatregel van de Britse regering een gevaarlijk precedent kan scheppen. Nu reeds kijken andere Europese lidstaten naar soortgelijke scenario’s. De opschorting van deze uitwijzing is een belangrijke signaal naar regeringen die met gelijkaardige ideeën  spelen. 

Opvallend is dat veel politici stellen dat asiel in Europa niet de weg vooruit is en willen inzetten op opvang in eigen regio. Opvang in de buurlanden zou volgens hen een betere keuze zijn, gezien de culturele gelijkenissen. Het zijn diezelfde politici die vandaag Syriërs en Afghanen naar Rwanda willen sturen, duizenden kilometers ver verwijderd van hun cultuur –en taalregio. Dat bewijst waar het hen echt om te doen is: verantwoordelijkheden zo ver mogelijk van zich afschuiven.
 

Image
Flor Didden, Expert Migratie 11.11.11

Veel politici stellen dat asiel in Europa niet de weg vooruit is en willen inzetten op opvang in eigen regio. Opvang in de buurlanden zou volgens hen een betere keuze zijn, gezien de culturele gelijkenissen. Het zijn diezelfde politici die vandaag Syriërs en Afghanen naar Rwanda willen sturen, duizenden kilometers ver verwijderd van hun cultuur –en taalregio. Dat bewijst waar het hen echt om te doen is: verantwoordelijkheden zo ver mogelijk van zich afschuiven.

Flor Didden
Expert Migratie 11.11.11

Boris Johnson suggereerde vandaag al dat het Verenigd Koninkrijk uit het verdrag van de Rechten van de mens zou stappen. Die ontwikkelingen zijn uiterst schokkend en zouden een dramatisch stap terug betekenen voor de bescherming van mensen.