Image
Federaal parlement van België in Brussel

Politiek Nieuws

11.11.11 streeft naar mondiale rechtvaardigheid. Een wereld waarin sociale, burgerlijke, politieke, culturele en economische rechten voor iedereen gerealiseerd zijn binnen de grenzen van de planeet.  Die kan niet gerealiseerd worden zonder structurele veranderingen in het huidige beleid. Druk zetten op het beleid is daarom cruciaal. Hier leest u alles over ons politiek werk.

Glencore maakt zijn handen vuil aan kinderarbeid en vervuiling

Zorgplicht

Erbarmelijke werkomstandigheden in de mijnen van multinational Glencore

Eén van deze bedrijven is de Brits-Zwitserse multinational Glencore, die meerdere mijnsites beheert in de Democratische Republiek Congo (DRC).  De werkomstandigheden op deze mijnsites zijn erbarmelijk. Werknemers werken urenlang diep onder de grond. Het komt zelfs vaak voor dat hier kinderen werken.  Ze werken met giftige stoffen, zonder bescherming van mondmaskers, handschoenen of veiligheidskleding.  Daarbij vallen er regelmatig slachtoffers. Een ongeluk in één van de mijnen van Glencore leidde in 2019 tot 49 doden. Grote bedrijven zoals Apple, Google, Dell, Microsoft en Tesla houden hun handen af van wat er diep in de productieketen gebeurt. Nu worden ze ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest in de controle op de werkomstandigheden en te hebben geprofiteerd van de verschillende wandaden, waaronder kinderarbeid.

Image
Twee arbeiders in een kobaltmijn in DR Congo
Kobaltmijn in DR Congo © Reuters - fotograaf Kenny Katombe

Schade met langdurige gevolgen

Naast de mijnsites in DR Congo beheert de kobaltproducent Glencore ook mijnbouwprojecten in Peru en Colombia. Twee van deze grootschalige kobaltmijnen in Peru zijn Tintaya en Antapaccay. De vervuiling van de mijnen brengt grote schade aan de natuur en de lokale bevolking. Hoge concentraties aan zware metalen en watervervuiling zorgen voor langdurige gezondheidsproblemen bij de omwonenden.  In deze gebieden worden er regelmatig  kinderen met afwijkingen geboren. Ook in Colombia heeft Glencore een slechte reputatie.  De inheemse bevolking voert er al jarenlang een strijd tegen de activiteiten van de internationale mijnproducent. 

Belgische banken zijn mee verantwoordelijk

Ook de financiële sector is betrokken bij de onethische praktijken van Glencore.  Verschillende banken zoals ING, KBC, BNP, Paribas en Deutsche Bank zijn verbonden met de werkzaamheden van Glencore.  Ze verschaffen leningen, of investeren in aandelen en obligaties. Doordat de Belgische staat de grootste aandeelhouder van BNP Paribas is, is ook zij  verantwoordelijk voor de mens-, arbeid- en milieuschendingen van Glencore .

Nood aan een internationaal verdrag en nationale wetgeving

Internationale wetten en regelgeving kunnen Glencore verplichten om zorg te dragen voor mens en milieu doorheen de hele productieketen. Die regels moeten ook gelden voor de banken en hun aandeelhouders die bedrijven zoals Glencore financieren.  Net als Glencore moeten zij het risico op mensenrechtenschendingen binnen hun keten identificeren, beoordelen en aanpakken om ze in te toekomst te vermijden.  Overheden zouden deze maatregelen constant moeten monitoren, bijsturen en publiek maken.

Daarnaast is het de taak van de Zwitserse en Britse overheid om te verzekeren dat Glencore in gesprek gaat met inheemse volkeren om tot een overeenkomst te komen.  Zo niet moet wetgeving het bedrijf aansprakelijk kunnen stellen.

Duidelijke en ambitieuze regelgeving dringt zich op. Betrokken bedrijven zouden zich niet enkel op juridisch vlak moeten verantwoorden, maar zouden ook de aangerichte schade uit het verleden moeten herstellen.