Solidariteitsgroep Mali-kanu

Over de organisatie in België

Actief in provincie(s)
Vlaams-Brabant
Antwerpen
Actief in gemeente(s)
Zemst
Opstartjaar
1986
Fiscale attesten
other
Thema(s)
Socio-culturele sector
Onderwijs
Gezondheidszorg
Doelgroep(en)
Vrouwen
Plattelandsbevolking
Kinderen en jongeren

Over de organisatie in het partnerland

partnerland(en)
Mali

Missie

Solidariteitsgroep Mali-Kanu is een onafhankelijke en ongebonden organisatie die uitgaat van het recht op een menswaardig bestaan voor elke wereldburger, waar ook geboren en zonder enig onderscheid van welke aard dan ook, zoals ras, kleur, geslacht, leeftijd, taal, nationaliteit, religieuze of filosofische of politieke of andere levensovertuiging en maatschappelijke afkomst of status.

Toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en geneeskundige verzorging, gendergelijkheid en menswaardige arbeidsomstandigheden beschouwen we als belangrijke hefbomen om dit recht op een menswaardig bestaan gestalte te geven. De Universele verklaring van de rechten van de Mens is een belangrijke leiddraad voor onze werking. Mali-Kanu onderschrijft de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) zoals deze in september 2015 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn goedgekeurd.

Overtuigd van het belang van het werk van elk van de 4 pijlers van ontwikkelingssamenwerking (overheid, internationale instellingen, NGO's en particuliere initiatieven) zijn we van oordeel dat samenwerking met respect voor ieders eigenheid en specifieke invalshoek, op langere termijn de meeste kansen biedt op meer internationale rechtvaardigheid.

In het Zuiden wil Mali-Kanu lokaal verankerde initiatieven ondersteunen die een duurzame verbetering van de levensomstandigheden beogen op het vlak van onderwijs en vorming, gezondheidszorg, plattelandsontwikkeling, leefmilieu en mensenrechten.

Vanuit onze "historische" context beperken we ons werkterrein tot Mali en besteden we bijzondere aandacht aan initiatieven die de levensomstandigheden van de inwoners van de gemeente N'Tjiba willen verbeteren.

Zelfbeschikkingsrecht, gelijkwaardigheid en wederzijds respect zijn de vanzelfsprekende uitgangspunten bij het opzetten en het uitbouwen van de samenwerking met onze partners in het zuiden.

In België wil Mali-Kanu fondsen, logistieke middelen en kennis verwerven om de ondersteuning van initiatieven in Mali mogelijk te maken. Daarnaast willen we in onze eigen omgeving activiteiten opzetten en ondersteunen die het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor duurzame ontwikkelingssamenwerking en internationale rechtvaardigheid voor ogen hebben.

We vinden het belangrijk om samen te werken met individuen en organisaties die begaan zijn met duurzame ontwikkelingssamenwerking en internationale rechtvaardigheid. We wensen ons te integreren in bestaande structuren en netwerken.

Historiek

Zuster Jeanne Van Dam is op 21/06/1940 geboren te Zemst-Laar en maakt deel uit van de congregatie
H. Vincentius à Paulo te Opwijk. Zij werkte van 1983 tot 2004 in Mali en is tot op de dag van vandaag kernlid van Mali-Kanu en onze ervaringsdeskundige bij uitstek.

Solidariteitsgroep Mali-Kanu is gegroeid uit een groep vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de "Mali-Tocht" in Zemst-Laar. Dit jaarlijks wandel- en fietsevenement werd meer dan 30 jaar geleden voor het eerst op touw gezet vanuit de Gemeentelijke Basisschool "De Pimpernel" door de ondertussen overleden onderwijzer Fee Berbé met de bedoeling geld in te zamelen om het werk van Zuster Jeanne Van Dam in Mali te ondersteunen.

Toen de Belgische zusters in 2004 definitief naar België terugkeerden en hun opdracht in Mali als volbracht beschouwden stonden we voor een moeilijke keuze. Bezoeken ter plaatse in 2007 en 2009 leerden ons dat de noden zeer groot blijven en de middelen beperkt. Het besluit om verder te gaan lag dan ook voor de hand.

Momenteel telt Mali-Kanu 12 kernleden. Bovendien kunnen we voor onze Noordwerking rekenen op de helpende handen van een grote ploeg vrijwilligers.

In Mali ondersteunen we ondertussen 5 partners. Onze samenwerking werd verder uitgediept en opgevolgd tijdens werkbezoeken in 2010, 2012, 2014, 2015 en 2017 waarbij de focus blijft liggen op het verbeteren van de levensomstandigheden in de gemeente N'Tjiba.