Peru - Natura

Extractivisme aan de kust, alternatieven

Natura is een NGO gevestigd in Chimbote (een stad ten noorden van Lima) die vooral werkt rond ecologische en sociale rechtvaardigheid in de noorderlijke kustzones van  Peru. Net zoals in de Andes en in het amazonegebied, worden ook de kustregio’s  geconfronteerd met extractieve activiteiten op grote schaal: industriële visvangst,  petroleumwinning in de oceaan en exportgerichte landbouw. In deze regio’s zijn bijna geen NGO’s aanwezig, waardoor de activiteiten van Natura extra belangrijk worden.  

Natura werkt vooral samen met de organisaties van de artisanale vissers, die hun rechten en activiteiten proberen te beschermen tegenover de bedreigingen die uitgaan van grootschalige investeringen.  

Natura maakt deel uit van 11.11.11.11-partner Red Muqui, aangezien ze ook actief zijn rond de impact van mijnbouwprojecten; zowel in de regio van de mijnputten zelf, meer landinwaarts, maar ook de gevolgen voor gemeenschappen die aan de kust wonen.  Zo is er in het traditionele vissersdorp Huarmey  een grote terminal gebouwd, waar  de mineralen via een viaduct vanuit de bergen aankomen om vervolgens te worden verscheept. Hier vonden al meermaals milieu-gerelateerde ’ongelukken’ plaats.  Zo was er bij het begin van de lockdown bv.   een belangrijk lek ontstaan, dat de voedselproductie en de visvangst van de gemeenschappen in de problemen bracht. Natura ondersteunt de lokale bevolking in het onderzoek van de ware impact, de aanklacht en het aandringen op een betere  aanpak bij de bedrijven.  

(Offshore) olie-ontginning bedreigt artisanale visvangst

Het afgelopen jaar verhoogde de  druk om de wetgeving voor petroleumexploitatie aan te passen. Op die manier zouden zones die nu beschermd zijn -omwille van het belang van de ecosystemen of omwille van de bevolking-  toch opengesteld worden voor petroleum-exploitatie. Er is grote interesse om meer offshore oliewinning toe te laten, zowel rond Chimbote als meer noordwaarts. De acties van Natura om deze pogingen om de wetgeving te versoepelen aan te klagen (samen met de vissers en lokale bevolking) zijn uitermate belangrijk. Bij deze acties is er ook een interessante samenwerking ontstaan tussen 11.11.11-partner Mocicc en Natura, waarbij een energietransitie wordt vooropgesteld die het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwt (en daarbij oproept tot een moratorium op nieuwe projecten voor oliewinning). Door de organisatie van protesten op verschillende plaatsen aan de kust, zijn Natura en de geallieerde organisaties  er voorlopig in geslaagd om het project te bevriezen. Maar ze moeten alert blijven, en ten gepaste tijde terug actie nemen tegen nieuwe pogingen.   

Om sterker te staan, heeft Natura zich ook aangesloten bij het internationale netwerk Oilwatch – waarvan de leden een lange ervaring hebben in het verzet tegen oliewinning.  

Alternatieven

In de kustzone van Peru worden permanent economische, extractieve activiteiten gepromoot die zowel de ecosystemen als de traditionele activiteiten aantasten. De industriële visvangst heeft er de artisanale visvangst steeds meer in het nauw gedreven. Bovendien wil de regering ook nieuwe concessies geven voor de uitbreiding van de petroleumwinning de zee. 

Natura promoot samen met lokale organisaties alternatieve pistes voor een duurzame ontwikkeling, zoals toerisme, artisanale visvangst etc.; de organisatie wil zo een bijdrage leveren bij de bescherming van de territoria van deze bevolking, van hun economische activiteiten en van de ecosystemen.