Libanon - Basmeh & Zeitooneh

In de bres voor Syrische vluchtelingen

Basmeh & Zeitooneh (Een glimlach en olijven) helpt Syriërs die op de vlucht sloegen voor de oorlog in hun land, of er onrechtmatig vervolgd werden. Via noodhulp voorziet de organisatie de vluchtelingen van basisvoorzieningen.  Maar Basmeh & Zeitooneh gaat liefst nog verder. De organisatie spoort Syriërs aan om een actieve rol op te nemen in hun gemeenschap. Ze organiseert onderwijs, zet culturele activiteiten op poten en biedt beroepsopleidingen aan.

Die hele werking is lokaal georganiseerd. Daarnaast kijkt Basmeh & Zeitooneh ook naar het grotere plaatje en zit de organisatie mee aan tafel bij lokale, Europese en internationale autoriteiten. Basmeh & Zeitooneh is net als 11.11.11 lid van de Refugee Protection Watch.  Via deze coalitie ijvert de organisatie voor een betere bescherming van vluchtelingen die in Libanon verblijven of terugkeerden naar Syrië. Basmeh & Zeitooneh is zelf ook een stichtend lid van het “Resourcing Refugee Leadership Initiative”, dat ijvert voor meer directe steun aan organisaties die door vluchtelingen geleid worden. Door, voor en van vluchtelingen, kortom.
 
Basmeh & Zeitooneh is een van de drie lokale partners uit Libanon waarvoor 11.11.11 een subsidie krijgt van de federale overheid, voor de periode 2022-2026. Het programma is gericht op het bevorderen van duurzame oplossingen voor Syrische vluchtelingen in Libanon:

- een betere bescherming en integratie in buurlanden

- de creatie van de condities voor veilige, vrijwillige en waardige terugkeer

- en hervestiging of andere legale toegangswegen tot derde landen.