iDefend (In Defense of Human Rights and Dignity)
Iedereen heeft recht op een waardig leven
In 2016 barstte onder president Duterte de 'war on drugs' los. De mensenrechtenorganisatie PAHRA startte de campagne iDefend. Ondertussen is iDefend een autonome organisatie, een brede beweging met ruim 70 ledenorganisaties. Samen strijden ze tegen de straffeloosheid in de Filipijnen.
Wie stopt de moorden?
De dramatische mensenrechtensituatie zette bij de sociale organisaties alle knipperlichten op rood. Hoe kan je nog weerwerk bieden?
Met de oprichting van een nieuwe brede beweging, iDefend, spelen de organisaties in op de nood om de familie van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen beter te betrekken bij de campagnes. Die stonden immers onder sterke druk van de politie om zich afzijdig te houden. Een tweede doel was het beter betrekken van jongeren bij mensenrechtenactivisme.
Internationale steun
De organisatie PAHRA (Philippine Alliance of Human Rights Advocates) klopte aan bij de Mensenrechtenraad van de VN (UNHCR) wat leidde tot een resolutie om een grondig onderzoek naar de mensenrechtenschendingen te voeren. iDefend zocht via solidariteitsgroepen in Europa en de VS naar steun voor een VN-onderzoeksmissie. Die kwam er uiteindelijk niet, maar de Mensenrechtenraad voerde wel indirect een onderzoek, en er kwam een lijvig rapport. Dat leidde tot het compromis waarbij de Filipijnse regering betrokken werd in een steunprogramma om de mensenrechtensituatie te verbeteren.
IDefend is vooral succesvol in het bereiken van jongeren, de Millennial-generatie, die geboren zijn rond 2000. Die worden nu stillaan volwassen en door het organiseren van ‘hippe’ acties slaagt iDefend samen met haar leden erin om heel wat jongvolwassenen te mobiliseren voor mensenrechten, de achteruitgang van de democratische ruimte, rechten voor lgtbtq+ ...