Association Modeste et Innocent (AMI)
Hulp bij verwerking van trauma’s
Zelfs meer dan 30 jaar na de genocide in Rwanda is het niet evident om in hetzelfde dorp te wonen als de moordenaars van moeders, vaders, broers, zussen of kinderen. Hoe slagen de Rwandezen daarin? AMI (Association Modeste et Innocent) helpt de daders en slachtoffers om te gaan met elkaar en met hun trauma’s.
AMI brengt de daders en slachtoffers bij elkaar om te praten. Ze kiezen zelf hun gespreksonderwerpen, maar meestal gaat het over wederzijdse beschuldigingen, stereotypen, angsten en vooroordelen. Onder begeleiding van AMI proberen ze tot vergeving te komen van de slachtoffers.
Hiervoor is het ook nodig dat de daders hun verantwoordelijkheid opnemen. Veel van hen beweren dat ze bevelen moesten uitvoeren of onderschatten de gevolgen van hun daden schromelijk. Daarom moedigt AMI hen aan om actief deel te nemen aan het gemeenschapsleven van hun woonplaats. Zo zijn ze betrokken bij het welzijn van hun dorpsgenoten en groeien hun verantwoordelijkheid en solidariteit vanzelf.
Zodra beide groepen weer overeenkomen, pakken ze samen andere problemen aan. Ze bewerken gezamenlijk velden of organiseren samen mentale gezondheidszorg. Een echte voltreffer, want zo vergroten ze niet alleen de samenhang, ze verkleinen tegelijk de armoede.
In de regio's waar AMI werkt, is het één van de belangrijkste partners van de lokale autoriteiten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat AMI al enkele internationale prijzen in ontvangst mocht nemen, zoals de Prijs voor de Vrede van Pax Christi International.