Lesmateriaal Klimaat – Film 'Thank You For The Rain'
Organiseer een filmscreening van 'Thank You For The Rain' voor je leerlingen en laat hen kennismaken met de Keniaanse boer Kisilu. Hij gaat dagelijks de strijd aan met de gevolgen van klimaatverandering. Breng zo het thema klimaatverandering tot bij je leerlingen in de klas.
De Keniaanse boer Kisilu legde vijf jaar lang zijn dagelijks leven vast met een camera. Die laatste kreeg hij van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de schokkende gevolgen van de klimaatverandering voor de kleine boeren op het Afrikaanse platteland.
Trailer documentaire 'Thank You For The Rain'
Waarover gaat deze film?
Kisilu filmt het leven van zijn gezin, het dorp waarin hij woont en de steeds extremere weersomstandigheden in zijn land. Aanvankelijk is er enorme droogte en wacht de gemeenschap op regen. Maar als die er eenmaal komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Een ongekend harde storm vernietigt Kisilu’s huis. En een enorme overstroming zet het land blank en verwoest alle gewassen.
Deze gebeurtenissen motiveren de boer tot actie. Kisilu begint een lokale beweging voor boeren om meer aandacht te krijgen voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. Uiteindelijk reist hij zelfs af naar Oslo en Parijs om op de grote klimaatconferenties zijn zegje te doen. Maar in zijn gevecht voor een betere wereld blijkt de klimaatverandering niet zijn enige vijand. Bureaucratie, politieke belangen en arrogantie gooien meermaals roet in het eten.
Breng pakkende verhalen tot in je klas
‘Thank You For The Rain’ is een krachtig en menselijk verhaal van Kisilu, zijn familie en de gemeenschap waarin hij leeft. De film toont de impact die klimaatverandering nu al heeft op het leven van mensen. ‘Thank You For The Rain’ gaat over machteloosheid, armoede en verdriet. Maar de film gaat vooral ook over hoop, veerkracht en over een gedreven changemaker die iedere dag weer vecht voor een betere toekomst voor zijn kinderen.
Na het bekijken van de film blijft er waarschijnlijk een gevoel van oneerlijkheid hangen. Daarom is het belangrijk om achteraf met je leerlingen in gesprek te gaan. 11.11.11 werkte een fiche uit voor een klasgesprek met concrete vragen en extra tips.
Praktisch
Thema’s: klimaatrechtvaardigheid - landbouw - Kenia - klimaattop – changemakers - gender
Doelgroep: Vanaf 15 jaar - NL ondertiteld
Duur: 59 min versie – regisseur Julia Dahr, 2017
Prijs: gratis
Vragen? Stuur een mail naar school@11.be
Download hieronder de fiche voor een klasgesprek met je leerlingen en ontvang de link naar de film.