Image
Wassima en Hind El Jadid met rode pet

Klimaatprivilege, what's in a name?

Seizoen 2

In onze talkshow Klimaatprivilege legt host Wassima vijf gasten op de rooster over hun klimaatprivilege. Maar wat betekent dit nu exact? En hoe past dit in het bredere klimaatplaatje? 

Of je ze nu gebruikt om je nonkel tijdens het familiefeest onder tafel te praten of om de eerstvolgende klimaatontkenner op Instagram van antwoord te dienen. Deze 7 vragen en antwoorden komen van pas in elk klimaatdebat.

1. Heb ik een klimaatprivilege?

In tegenstelling tot wat soms opborrelt uit de krochten van Facebook: nope, de klimaatcrisis ontkennen heeft al lang geen zin meer. Maar in welke mate je getroffen wordt door klimaatverandering, is sterk afhankelijk van je eigen klimaatprivilege.  

En vooraleer de familietafel je beschuldigt van woke-waanzin: een privilege hebben, betekent niet dat je iets fout hebt gedaan. Het betekent wél dat je onzichtbare voordelen hebt waarvoor je zelf niets hebt gedaan. Wereldwijd zijn het namelijk de mensen met lage inkomens die de gevolgen van de klimaatcrisis dragen. Ze wonen in slechte huizen of op de meest kwetsbare plekken, en ervaren zo als eerste de effecten van overstromingen, extreme hitte of aanhoudende droogte. De middelen om zich te beschermen? Die hebben ze amper of niet.

En als politici dan eindelijk beslissingen durven nemen om de klimaatcrisis aan te pakken, zijn het vooral de hoge inkomens die ervan kunnen profiteren. Subsidies voor zonnepanelen of een elektrische auto? Ja, heel goed uiteraard, maar een groene levensstijl blijft helaas vaak voorbehouden aan een bevoorrechte klasse. Klimaatprivileges worden op die manier ook nog eens versterkt.

2. Natuurlijke rijkdommen versus een groene en eerlijke transitie

Klimaatprivilege en klimaatonrecht gaan hand in hand. Dat laatste betekent dat de strijd tegen klimaatverandering niet voor iedereen eerlijk verloopt. Bottom line: terwijl wij onszelf vaak op de borst kloppen voor groene energie, betalen mensen in andere delen van de wereld daarvoor de prijs. Denk aan de ontginning van belangrijke grondstoffen zoals lithium en kobalt, die essentieel zijn voor onze elektrische auto's en smartphones. Vaak worden deze materialen gewonnen onder slechte werkomstandigheden en met grote schade aan het milieu.

Door bewust te kiezen voor duurzame producten en bedrijven die eerlijk handelen, kunnen wij bijdragen aan een rechtvaardige transitie. Dit betekent dus niet alleen overstappen op groene energie, maar ook zorgen dat iedereen, wereldwijd, profiteert van deze veranderingen zonder uitbuiting van mens en natuur.

Om een échte, duurzame, groene transitie te realiseren moeten we minder grondstoffen gebruiken. Alternatieven zoals circulaire economie en openbaar vervoer moeten daarom veel sterker gepromoot worden. De energietransitie kan enkel groen zijn als we bedrijven dwingen mensenrechten en milieu te respecteren.

3. Het klinkt niet sexy, maar oooh zo belangrijk: let’s talk about intersectionaliteit

Gender, huidskleur, seksuele voorkeur, gezondheid, … Dit alles verscherpt klimaatonrecht nog meer voor bepaalde groepen in deze wereld. Zij ondervinden ongelijkheid op veel verschillende manieren. Met een duur woord heet dat intersectionaliteit. Dit gaat zelfs zo ver dat iemand met een witte huidskleur een beduidend sterkere en meer gehoorde stem heeft in het wereldwijde klimaatdebat. Kijk naar de belangrijkste beslissers op het vlak mondiale klimaatfinanciering, schuldenaflossing, klimaatschadefondsen, ...  Jazeker: man, wit, hooggeschoold, upper class.  

4. Groen, groener, groenst: wat is greenwashing?

Sommige bedrijven zijn niet vies van deze eeuwenoude marketingtruc. Greenwashing, ofwel het zich ‘groener’ voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, is een slimme zet om hun imago op te poetsen. Maar als je wat dieper graaft, zet je hen al snel schaakmat. Want wat doet het bedrijf nu écht in het kader van duurzaamheid? Twijfel alom, want de kans is groot dat ze gewoon doorgaan met milieuvervuiling. Maar al te vaak zijn het de ergste vervuilers die zich schuldig maken aan greenwashing. Want het grove geld valt nog altijd vaak te rapen waar vervuiling het grootst is: bij activiteiten, zoals olie-ontginning, die héél schadelijk zijn voor het klimaat. 

5. Best of both worlds: wat is ecofeminisme?

Vrouwen en meisjes worden overal ter wereld het hardst getroffen door de klimaatcrisis. Op veel plekken dragen ze bijvoorbeeld nog altijd een onevenredige verantwoordelijkheid in de zorg voor hun gezin. Dat maakt hun kwetsbaarder voor problemen als waterschaarste, ontbossing of voedselonzekerheid. Klimaatverandering leidt ook tot meer conflicten, wat hen dan weer kwetsbaar maakt voor seksueel geweld of kindhuwelijken. Maar passief ondergaan? Nee, dat doen ze niet. Wereldwijd staan vrouwen op de barricades in de strijd tegen de klimaatcrisis. In koor roepen we daarom: ecofeminisme.

Kort: ecofeminisme koppelt de strijd tegen uitbuiting van de planeet aan de strijd voor meer vrouwenrechten. Een ware systeemverandering dus waarbij de stem van vrouwen en meisjes gelijkwaardig is in het klimaatdebat. 

6. 11.11.11 wil graag een potje armworstelen: wie heeft de meeste macht in het klimaatdebat?

De klimaatproblematiek gaat niet alleen over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het gaat ook over ongelijkheid, democratie en vooral: macht. Aan de tafel waar politieke leiders beslissingen nemen, zijn de meest kwetsbare mensen en landen ondervertegenwoordigd. Arbeiders, boeren, vrouwen en inheemse gemeenschappen? Die zal je er niet vaak zien of horen. Maar grote multinationals, dé vervuilers, die zitten toevallig wel op de eerste rij om macht uit te oefenen op de politieke beslissingen. Zorgwekkend much?  

Want juist de mensen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden, moeten op tafel kunnen kloppen. Moeten hun stem kunnen laten horen in het klimaatdebat.

7. Het belerend vingertje of toch maar collectieve oplossingen?

Niet iedereen is even verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. En niet iedereen heeft het privilege om de overstap te maken naar duurzame levenskeuzes. Klimaatverandering is een collectief probleem dat vraagt om collectieve oplossingen. Zorg je ervoor dat de grote vervuilers betalen? Of subsidieer je vooral het bedrijfsleven om te verduurzamen? Wil je een maatschappij waarin de middenklasse een Tesla voor de deur heeft? Of investeer je vooral in het openbaar vervoer? Laat je werknemers in de steenkoolmijn aan hun lot over? Of investeer je in groene alternatieven, opleiding en herscholing?  

Sociaal beleid is cruciaal om duurzame levenskeuzes voor iedereen mogelijk te maken. Samengevat: je individueel klimaatprivilege is toch vooral een politieke beslissing. 

Climate Justice now

11.11.11 gaat voor wereldwijde klimaatrechtvaardigheid. Dat betekent strijden voor oplossingen die niet alleen de uitstoot verminderen, maar in de transitie ook een eerlijkere en meer rechtvaardige wereld creëren. Dat doen we samen met activisten, partners en andere actiegroepen wereldwijd.

Leer je favoriete gast wat beter kennen

Image
Foto Hind Eljadid

Hind Eljadid

Hind is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Toen ze een paar maanden geleden “Free Palestine” op een podium riep, werd dat haar niet helemaal in dank afgenomen. Maar bij ons mag dat!

Image
Foto Janometeenj

Janometeenj

TikTok-fenomeen JanometeenJ (Jano-met-een-J dus) slaat virtuele nagels met virtuele koppen. Hilarisch, herkenbaar en altijd haarscherp. Pov: je kijkt naar TikTok, je blijft kijken naar TikTok, je blijft kijken naar TikTok...

Image
Foto Chihiro Geuzebroek

Chihiro Geuzebroek

Chihiro Geuzebroek is een multidisciplinaire kunstenaar, schrijver en organizer van dekoloniale klimaatactie. Een hele boterham om te zeggen: she cuts the crap van de hedendaagse klimaatrelativist, conservatieve trappelaars-ter-plaatse of activisten die nog twijfelen om op de barricades te gaan staan.

Image
Foto Dalilla Hermans

Dalilla Hermans

De eerste vrouw van kleur die het aandurfde om het anti-racisme in Vlaanderen op gang te trekken. En geloof ons lieve mensen, dan ben je een fenomenale en onnavolgbare waaghals.

Schrijfster. Journalist. Theatermaker. Bijna Slimste Mens. En bovenal een warme en strijdbare vrouw: Dalilla Hermans.

Image
Foto Farah El Bastani

Farah El Bastani

Styling Goeroe. Fashionista. BV-styliste. Beautyqueen. Sustainable. Maximalist. Durver. Doener. Anti-Skinny. Anti-jeggings. Aaaantwerpse.

Berbers by blood, Belgisch by birth maar vooral Farah by choice. Wij presenteren u: Farah El Bastani.

Image
Foto Wassima Kobo

Wassima Kobo

Onze gepassioneerde en veelzijdige host is niet op haar mondje gevallen. Op sociale media deelt Wassima haar ongecensureerde gedachten en meningen over maatschappelijke kwesties. Social Justice: zij ademt het.

Kom mee in actie

Kom jij mee in actie voor het klimaat? Via een grootschalige protestmars, een opvallende actie op de Grote Markt of een spraakmakende posteractie die alle monden doet openvallen.  

Zet samen met 11.11.11 je klimaatprivilege in voor één van onze volgende acties. Laat je gegevens hier achter en blijf op de hoogte! 

Image
Groep mensen met 11.11.11 vlaggen tijdens de klimaatmars van december 2023

Hou me op de hoogte

Contacteer mij via:
We organiseren deze campagne met de steun van de Europese Unie.  Ter verantwoording hebben we de leeftijd van de deelnemers nodig.

Dit is een soort van witte lijn.

Image
Gefinancierd door de EU

11.11.11 organiseert deze activiteit met de financiële steun van de Europese Unie binnen het project Climate Action/Spark. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.