Watch Mooi Gezegd - Stop pushbacks aan de Europese grenzen on YouTube.

Zet woorden om in daden.  Stop het geweld aan de Europese grenzen.

Grenscontrole mag geen excuus zijn voor geweld. Daarover zijn onze politici het eens. 

Toch zijn elke dag honderden mensen slachtoffer van illegale pushbacks aan onze Europese buitengrenzen. Dit zijn illegale praktijken waarbij mensen op de vlucht worden teruggedrongen, zonder dat ze de kans hebben om asiel aan te vragen. Dit is nochtans een fundamenteel mensenrecht. Hier zijn vluchtelingen slachtoffer van geweld, diefstal en zelfs moord.

Image
Turkije, Edirne 2020.Migranten dragen een gewonde man nadat een Griekse veiligheidsagent hem neerschoot toen ze probeerden de grens te passeren
Bij de Grieks-Turkse grens in Edirne © Bulent Kilic - BelgaImages AFP

617 illegale pushpacks per dag

Image
Mensen op de vlucht in het station van Bicske in Hongarije
Treinstation in Bicske in Hongarije © Laszlo Balogh - Reuters Pictures

Uit recent onderzoek van 11.11.11 blijkt dat in 2022 minstens 225.533 pushbacks aan onze Europese buitengrenzen plaatsvonden. Dat hoge cijfer – zo’n 617 per dag – toont de schaal waarop Europese lidstaten zich schuldig maken aan illegale praktijken aan onze grenzen. Pushbacks zijn immers in strijd met het Europees en internationaal recht, dat stelt dat mensen op de vlucht recht hebben om asiel aan te vragen omdat ze elders mogelijk gevaar lopen.

Lidstaten aan de buitengrenzen ontvangen honderden miljoenen euro's om de Europese grenzen te beheren. Mensenrechten respecteren moet een voorwaarde zijn om financiering te ontvangen. De buitengrenzen van de EU zijn ook onze grenzen. Wegkijken is geen optie. 

Opdracht voor de Belgische regering

De Belgische regering staat op een belangrijk kruispunt en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor speelt hierbij een cruciale rol. Zij bereidt het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2024 mee voor, waar migratie een belangrijk thema is. We vragen dat België moreel leiderschap toont. Het regeerakkoord stelt namelijk dat het recht op asiel ‘een cruciale internationale verplichting’ is. En dat ‘Europese instellingen, zoals Frontex, de grondrechten en internationale verplichtingen moeten respecteren.’ 

Het naleven van de mensenrechten en het stoppen van het geweld moet alle prioriteit krijgen. 

Stop het geweld aan onze buitengrenzen. Onze politici zijn deel van de oplossing.

We vragen dat België:

  • Gebruik maakt van het Belgisch EU voorzitterschap om een einde te maken aan de pushbacks.

  • In het nieuw EU Pact voor asiel en migratie zorgt voor een sterk, onafhankelijk mechanisme dat waakt over de mensenrechten aan onze buitengrenzen en dat optreedt in geval van schendingen.

  • De Europese Commissie oproept om streng op te treden tegen de betrokken lidstaten met juridische stappen.

  • In onderlinge contacten met ministers en regeringsleiders van de betrokken landen de problematiek van pushbacks aankaart.

  • De EU Budgetten voor grensbewaking voorwaardelijk maakt aan de naleving van de Europese regelgeving.

  • Als lid van de Raad van Bestuur van Frontex waakt over de naleving van mensenrechten in alle activiteiten van het agentschap.

Samen zetten we de woorden van politici om in daden

Doe een gift en kom op voor een menswaardig migratiebeleid. Met je gift voeren we de druk op politici op.

Headerfoto:
Een man werd mishandeld door de Kroatische politie na het oversteken van de Kroatische grens bij Velika Kladusa in Bosnië-Herzegovina.  Mensen op de vlucht die Kroatië binnenkomen, worden door de politie geslagen, telefoons worden platgedrukt en vaak wordt ook geld afgenomen. Daarna worden de vluchtelingen teruggedreven naar Bosnië. 

Augustus 2018. © 2018 - Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Image
Logo Presidency Project EU - ES BE HU
Image
Logo EU met tekst 'Medegefinancierd door de Europese Unie

Deze webpagina is medegefinancieerd door de Europese Unie. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 - Koepel van Internationale Solidariteit en weerspiegelt niet noodzakelijk de standpunten van de Europese Unie.

Meer over het onderzoek van 11.11.11