Image
Groep inleefreis Palestina Solidariteit

Inleefreis Palestina van 15 tot 24 juli 2023

Icon action
Actie
-

Ontdek 10 dagen lang de sfeer en cultuur onder dagelijkse bezetting

We laten je proeven van de prachtige Palestijnse cultuur waaronder ook de heerlijke lokale keuken. We ontdekken de rijke, oude cultuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking.
Op de planning staan bezoeken aan steden zoals Hebron, Bethlehem, Jeruzalem, Jericho, Ramallah en Nablus, maar ook voor de kleine dorpen en de weidse valleien maken we tijd.
We bezoeken vluchtelingenkampen om de dagdagelijkse realiteit waarin de Palestijnen leven te ervaren en proberen hierdoor de complexe politieke context een beetje beter te begrijpen.

Wanneer zijn de reizen? Met wie ga ik op reis? Wat zijn de kosten?

Palestina solidariteit organiseert een inleefreis in de zomervakantie: van 15 tot en met 24 juli. Deze duurt 10 dagen en kost ongeveer 1300 euro, waarin is begrepen: logies, maaltijden, transport ter plaatse, gidsen en inkom.  Enkel je vliegtuigticket moet je zelf  boeken. 

Om naar Israël en Palestina te reizen heb je een internationaal paspoort nodig dat 6 maand geldig is na terugkeer en geen stempels heeft van Libanon, Syrië en Iran.

De reis is intens, omdat we in contact komen met mensen die dagelijks strijden voor hun vrijheden, een toekomst proberen opbouwen onder bezetting. We horen mensen die er een verschillende kijk op hebben, maar krijgen tegelijkertijd meer inzichten en oplossingsmogelijkheden. 

Fysiek is deze reis niet belastend.

Info: info@palestinasolidariteit.be

www.palestinasolidariteit.be

Waarom gaan we naar bezette gebieden? Wat kunnen we leren uit de reis? Wat is de bedoeling van de reis?

Onze inleefreis is bedoeld om de dagelijkse sfeer en cultuur te leren kennen in Palestina. Door contact met de Palestijnse bevolking, de steden te bezoeken en geëngageerde Palestijnen en organisaties te ontmoeten, hopen we u in contact te brengen met wat er echt leeft in Israël en Palestina. 

Ontdek het zelf van dichtbij en neem de situatie ter plekke waar. Zo hopen we de reizigers meer inzicht te geven in de Israëlisch-Palestijnse kwestie, zodat ze het verhaal als ooggetuige kunnen doorgeven eens ze terug in België zijn.
Deze reis kan een bijdrage zijn aan een rechtvaardige oplossing voor het conflict, gebaseerd op het internationaal recht, de VN-resoluties, democratie en het respect voor de mensenrechten. 

Met onze aanwezigheid bevorderen we ook de Palestijnse economie en beschermen we in bepaalde mate Palestijnen. 

Door de voorbereiding van deze reis zorgen we ervoor dat de deelnemers stilstaan bij mensenrechten, dat de kritische burgerzin wordt aangesproken. En vooral dat zij nadenken over hoe we aan een rechtvaardigde toekomst kunnen bouwen, wat een kleine inzet kan doen bij grotere conflicten.

Het programma dat we aanbieden is, net als de Palestijnse cultuur, zeer divers en is nooit helemaal hetzelfde.

We laten je proeven van de prachtige Palestijnse cultuur. Ook de heerlijke lokale keuken, ontdek de rijke, oude cultuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking. 

Op de planning staan bezoeken aan steden als Hebron, Bethlehem, Jeruzalem, Jericho, Ramallah en Nablus. Maar ook voor de kleine dorpen en de weidse valleien maken we tijd. 

We bezoeken vluchtelingenkampen. We ervaren de dagdagelijkse realiteit waarin de Palestijnen leven. Zo begrijpen we de complexe politiek context beter, waardoor de situatie niet zo onoplosbaar blijkt te zijn. 

Programma 

Het programma is geen enkele reis precies hetzelfde, kleine aanpassingen, veranderingen, maar de basis blijft hetzelfde en we zoeken iedere keer de interessantste dingen om te bezoeken. 

Voor een algemeen beeld kan je je baseren op dit programma:   

We bezoeken de grote toeristische trekpleisters zoals de geboortekerk in Bethlehem, het plein van de Rotskoepel en de Al Aqsa moskee, de Grafkerk en de Klaagmuur in Jeruzalem en de oudste nog bewoonde stad ter wereld Jericho. 

Maar ook een bezoek aan Jeruzalem, waar we de impact zien die de kolonies hebben op de vredesonderhandelingen en de obstakels die zij vormen. 

We bezoeken de laatste sjalenfabriek van Palestina, projecten van Palestina Solidariteit met vrouwen en kinderen en  hopen op een optreden van de traditionele dans, Dabka. 

We genieten van de wondermooie natuur, bezoeken de Jordaan Vallei. We horen verhalen van de bevolking die er weggepest werd en hun gronden kwijtraakten. We bezoeken ook het graf van Arafat in Ramallah

We komen in dorpen, waar mensen wonen die al jaren geweldloos actievoeren, die de confiscatie van hun grond proberen tegen gaan, die aanvallen van kolonisten te verduren krijgen. Denk aan: plat gestoken banden, verbrande olijfbomen, … en voel hun hoop op een oplossing voor de toekomst. 

Hebron, de verdeelde stad. Een van de hoofdstraten werd ingepalmd door kolonisten, de moskee werd verdeeld tussen Palestijnen en joden. Hier is duidelijk te zien wat zich over de hele Westbank afspeelt: de opdeling tussen de bevolkingsgroepen.