Image
Flee

Flee: Film en Nagesprek

Icon movie Group 4 Copy
Film

Flee verlegt de grenzen van het documentaire-genre in een hartverscheurend, zenuwslopend en opbeurend verhaal over de zelfontdekkingstocht van één man op zoek naar vrijheid.

Flee

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. 

Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen, wil hij eindelijk rust vinden. 

Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar van de middelbare school, maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt. 

Met de film Flee slaagt Rasmusen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen opnieuw een menselijk gelaat te geven. De keuze voor animatie kwam er omdat Amin, zijn schuilnaam, zo op een veilige manier zijn hartverscheurende verhaal eindelijk uit de doeken zou kunnen doen. 

De realistische, doch speelse beelden raken de kijker in het hart en overstijgen de afstandelijke mediabeelden. Flee opent de ogen van de kijkers en laat zien dat een vluchtverhaal begint noch eindigt bij de aankomst in het opvangland.
 

Image
Flee filmposter
Filmposter: Flee

Bekijk de trailer

Watch Flee | Trailer Belgium | MOOOV Distribution on YouTube.
Image
Flee still Amin window
copyright: FinalCutforReal

Nagesprek

Moderatie:
Tine Danckaers
Tine Danckaers is senior writer bij MO* met expertise in Midden Oosten en Migratie.
Ze zoekt de mensen die tussen de plooien van het harde nieuws vallen, die buiten de grote systemen leven of die er als slachtoffer net middenin zitten. Afghaanse politieke vluchtelingen die muurvast zitten in Turkije, kraakjongeren in Brussel, daklozen in Utrecht, Irakezen die terugkeren van een gebroken toekomstbeeld, burgers in onmin met de emir van Bahrein, jonge Eritreeërs in Zeebrugge …

Sprekers:
Flor Didden
Beleidsmedewerker migratie 11.11.11
Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek en beleidswerk van de organisatie over migratie. Hij focust daarbij op de internationale dimensie van het Belgische en Europese migratiebeleid met aandacht voor de oorzaken van migratie, de opvang van vluchtelingen in de regio, terugkeerbeleid en de link tussen migratie en ontwikkeling.

Khatera Shamal 
Khatera Shamal heeft Afghaanse roots. Tijdens het vorige Taliban-bewind, in de  jaren ’90, onvluchtten haar ouders hun land. Ze groeide op op de Antwerpse Linkeroever, en behaalde naderhand diploma’s Toegepaste Psychologie en een Master Gender & Diversiteit.
Ze is - in haar job én daarbuiten - erg geëngageerd bezig met diversiteit, seksualiteit en mentale gezondheid, ook en vooral bij mensen met een migratie-achtergrond. En kijkt nu met ontzetting naar de terugkeer van het gevreesde Taliban-regime aan het stuur van haar land van afkomst.

Praktisch

Wanneer: Woensdag 3 mei, 19.30 uur

Waar: De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Inkom

7 euro (basis)
5 euro (-26 en 60+)
2 euro (verhoogde tegemoetkoming / omniostatuut)

Koop hier je tickets bij De Cinema
 

Gratis inkom: voor studenten van Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Thomas More Hogeschool en AP Hogeschool - op vertoon van je studentenkaart.  Bestel hier je gratis ticket

Dit event is een samenwerking tussen 11.11.11, AUHA, Global Minds, Ispirelli, Student en Engagement, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, IDeE, Thomas More hogeschool, Universiteit Antwerpen, USOS, VLIR-UOS en De Cinema
Met steun van Stad Antwerpen.

Image
Flee still Amin and director
copyright: FinalCutforReal

Ben je student bij één van de organiserende scholen?

Schrijf je hier in. Je mag gratis binnen op vertoon van je studentenkaart.

Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze acties en campagnes, de werking van onze internationale partners en het politiek werk van 11.11.11.

11.11.11 respecteert je privacy. Wij houden ons aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Je gegevens gebruiken we enkel om je op de hoogte te houden van onze boekenverkoop, en de andere events of de nieuwsbrief als je die hebt aangevinkt.  Indien u vragen hebt over de manier waarop 11.11.11 omgaat met uw persoonsgegevens, kunt u zich informeren via onze Privacyverklaring.  Je kan die ook eenvoudig aanvragen bij 11.11.11, Dienst Communicatie, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel. U kunt uw vraag ook richten aan de verantwoordelijke voor privacy van 11.11.11 (DPO): via e-mail privacy@11.be of via 11.11.11, DPO, Vlasfabriekstraat 11 - 1060 Brussel