Hoeveel investeert jouw bank in illegale nederzettingen?
Europese banken investeren honderden miljarden dollars in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenindustrie. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek dat 11.11.11 samen met FairFin en 26 internationale en Palestijnse organisaties publiceert. Ook Belgische banken én de Nationale Bank spelen daarbij een erg kwalijke rol. “De federale regering moet ingrijpen,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen.
Ondanks de genocide in Gaza en het escalerende geweld tegen Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever blijven Europese banken honderden miljarden dollars investeren in bedrijven actief in de illegale nederzettingsindustrie en in Gaza.
Ze investeren onder andere in bedrijven die
- machines leveren voor de sloop van Palestijnse huizen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever;
- een rol spelen bij de bouw en uitbreiding van de illegale nederzettingen;
- wapens leveren aan het Israëlische leger
- materiaal leveren om Palestijnse burgers te bespioneren;
- Instaan voor transportverbindingen met illegale Israëlische nederzettingen;
- betrokken zijn bij de illegale ontginning van Palestijnse natuurlijke rijkdommen.
De bouw en expansie van Israëlische nederzettingen en het geweld van kolonisten zijn nochtans oorlogsmisdaden onder internationaal recht. Het leveren van wapens en bulldozers aan het Israëlische leger draagt ook actief bij aan de genocide die momenteel plaatsvindt in Gaza.
Ook banken actief in België komen naar voor in het onderzoek:
- BNP Paribas: 32,72 miljard dollar: De bank blijft zo opnieuw de grootste Europese financierder van bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingen industrie en de oorlog in Gaza.
- BNP financierde onder meer Elbit, de belangrijkste wapenleverancier van het Israëlische leger, voor ruim 91 miljoen dollar.
- Ondanks herhaalde oproepen aan zowel de Belgische overheid, als aandeelhouder, als aan BNP zelf, blijft het problematische investeringen regenen.
- ING: 8,4 miljard dollar
- KBC: 1,9 miljard dollar
- Delen Private Bank: 687 miljoen dollar
- Bank Degroof Petercam: 493 miljoen dollar
- Overheidsbank Belfius: 185 miljoen dollar
- Argenta: 43 miljoen dollar
- Nationale Bank van België: 5 miljoen dollar: De NBB heeft financiële relaties met TKH Security (3 miljoen USD), leverancier van apparatuur voor het bespioneren van Palestijnse burgers, en eDreams ODIGEO (2 miljoen USD), dat huuraccommodaties aanbiedt in illegale nederzettingen.
Investeringen in ‘bulldozer van etnische zuivering’
Uit het rapport blijkt dat Europese en Belgische banken massaal investeren in Caterpillar. Diens zwaar gepantserde D9-bulldozer is in feite "de bulldozer van de etnische zuivering" en speelt een cruciale rol in de militaire operaties van Israël.
Het Israëlische leger zet de machines al decennialang in voor de vernietiging van Palestijnse woningen en infrastructuur in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, om zo illegale nederzettingen uit te breiden en Palestijnen te verdrijven uit hun thuisland. “Onze job is om Gaza plat te gooien, niemand zal ons stoppen”, klonk het recent bij een Israëlische legereenheid die naar de D9 is vernoemd.
Meerdere Europese banken investeren in Caterpillar, waaronder BNP Paribas, Belfius, ING, Delen Private Bank en Bank Degroof Petercam. Maar vooral de rol van KBC is opmerkelijk. Ondanks de genocide in Gaza en het exploderende geweld in de Westelijke Jordaanoever, verhoogde KBC haar investeringen in Caterpillar ten opzichte van vorig jaar: 772 miljoen euro in 2024.
Dringende actie nodig
Samen met Fairfin roept 11.11.11 de Belgische banken op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingen en in Gaza.
Maar ook de federale regering kan en moet meer doen. Met minstens 43.000 gedode Palestijnen, een genocide die volop woedt en de ongeziene annexatie van Palestijns grondgebied, is het moment van passief toekijken al lang voorbij.
Minister Van Peteghem stuurde in het verleden brieven naar BNP Paribas waarin hij aandrong op meer transparantie en naleving van mensenrechten. De bank reageerde telkens met de mededeling dat er niets aan de hand was.
“Dat volstaat echt niet meer,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Het is tijd voor krachtigere actie. De federale regering moet haar invloed als aandeelhouder van BNP en eigenaar van Belfius gebruiken om deze banken te dwingen hun beleid fundamenteel te herzien. Ook de Nationale Bank moet ter orde worden geroepen.”
Daarnaast is er nood aan structurele maatregelen.
Het is onaanvaardbaar dat Belgische banken investeren in bedrijven die bijdragen aan oorlogsmisdaden en andere schendingen van het internationaal recht. Met dit rapport zetten we druk op banken om hun investeringen te stoppen, en roepen we de federale regering op tot actie.
Steun ons werk met een gift en maak mee het verschil voor mensenrechten in Palestina.