Dekoloniseren, een oproep tot herstel en systeem verandering
Machtsverhoudingen, zowel op politiek, economisch, sociaal als cultureel vlak, zijn ook geworteld in de koloniale en imperialistische geschiedenis en werken tot de dag van vandaag door. Zowel lokaal als internationaal. Zowel structureel als in relaties tussen mensen. Deze machtsverhoudingen houden het huidige systeem van onrecht en ongelijkheid in stand. Dat heeft ernstige gevolgen voor mensen die door deze machtsverhoudingen worden onderdrukt.
Voor 11.11.11, actief rond internationale ongelijkheid, is het belangrijk ons te positioneren ten aanzien van het dekolonisatievraagstuk. Waarom? Omdat we mondiale rechtvaardigheid nastreven. Omdat we strijden tegen internationale ongelijkheid en uitbuiting. Omdat het essentieel is voor onze connectie met de huidige samenleving in al haar diversiteit. Omdat het cruciaal is voor onze geloofwaardigheid en legitimiteit.
Daarom schreven we onze positie neer. Het is geen eindpunt, maar een stap in een voortdurende dialoog en strijd om verandering. We nemen hierin geen neutrale positie in en daar zijn we ons van bewust. We hebben zelf wortels als sector in de koloniale geschiedenis. Toch vinden we het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen. Om een ander verhaal te vertellen dan dat internationale armoede en ongelijkheid uit de lucht zijn komen vallen. Dekolonisering betekent voor ons niet alleen terugkijken op het verleden, maar vooral bouwen aan een rechtvaardigere toekomst.
Wat mag je verwachten in dit rapport?
In het rapport neemt 11.11.11 positie in ten aanzien van dekolonisering. Dit gebeurt in drie hoofdstukken:
- een historische schets van de Europese kolonisatie
- een blik op het heden: hoe werkt de historische kolonisatie door in het heden
- een gedekoloniseerde internationale solidariteit: hoe kan die er uit zien
