Image
Jongen op weg in Gevgelija, Noord-Macedonië

De brug naar menselijkheid

Een menselijk migratiemodel voor morgen

Het is tijd om de oude ideeën over migratie en asiel achter ons te laten en in een nieuwe denkwereld te stappen. Want migratie is een feit, dus kunnen we er maar beter zo goed en zo menselijk mogelijk mee omgaan.

We hebben nood aan een migratiebeleid waar iedereen beter van wordt. Daarvoor hebben we geen muren nodig maar bruggen. Want bruggen helpen ons vooruit, als mens en als maatschappij.

We hebben nood aan een migratiebeleid waar iedereen beter van wordt. Daarvoor hebben we geen muren nodig maar bruggen.

Perceptie en realiteit

Het migratiebeleid verdeelt onze maatschappij. Onze beleidsmakers pakken de problemen niet aan maar verschuiven ze enkel. Migratie gaat niet weg door ze aan een verafgelegen grens op een vaak onmenselijke manier tegen te houden.  

In Europa hebben we vaak het gevoel dat de grootste uitdagingen van migratie bij ons liggen. Die bezorgdheid uit zich vooral in discussies over migranten die het meest zichtbaar zijn, de vluchtelingen. Maar in realiteit raakt 70% van de vluchtelingen niet verder dan een buurland. Van diegenen die de voorbije tien jaar probeerden te vluchten naar Europa stierven er 35.000 mensen als gevolg van gevaarlijke vluchtroutes of van geweld aan onze grenzen.

Maar in realiteit raakt 70% van de vluchtelingen niet verder dan een buurland. Van diegenen die de voorbije tien jaar probeerden te vluchten naar Europa stierven er 35.000 mensen als gevolg van gevaarlijke vluchtroutes of van geweld aan onze grenzen.

Bouwen aan een oplossing

Wij hebben dus niet langer muren nodig, maar bruggen. Een brug zorgt er dankzij verbinding en samenwerking voor dat mensen en gemeenschappen er aan beide kanten beter van worden. En bruggen laten voor alle duidelijkheid ook controles toe. Het zijn weloverwogen connecties tussen ons en de landen van herkomst. Maar ook tussen de Europese landen onderling en last but not least met mensen op de vlucht zelf.

 

In dit brugmodel staat samenwerking met landen in de regio’s waar vluchtelingen vandaan komen of verblijven, centraal. We steunen deze landen zodat ze kunnen zorgen voor betere opvang. Landen die stappen vooruitzetten op vlak van bescherming kunnen rekenen op duidelijke en aanzienlijke Europese engagementen inzake hervestiging. Op die manier delen we de verantwoordelijkheden.  

 

Ook binnen de EU zorgen we voor een eerlijke verdeling over Europese landen, aan de hand van duidelijke parameters en een Europees beschermingsstatuut. Dit leidt tot een snellere integratie van mensen op de vlucht, zowel sociaal als economisch.

 

We ontwikkelen aangepaste migratieroutes die tegemoetkomen aan de behoeften van zowel Europese landen als landen van herkomst. Dit biedt meer migranten de mogelijkheid om legaal en veilig te reizen. Wanneer migranten weten dat ze naar Europa kunnen komen, bijvoorbeeld voor werk, wordt heen en weer reizen bovendien aantrekkelijker.  

 

Met dit brugmodel bouwen we stap voor stap aan een systeem waar migratie veilig wordt en een win-win voor alle betrokken landen en mensen. Dit is niet alleen goed voor de betrokkenen, maar ook slim voor onze samenleving. En het brengt meer rust en stabiliteit.

 

Het brugmodel is kortom een plan van aanpak én aanpakken, en niet één van wegkijken.

Met dit brugmodel bouwen we stap voor stap aan een systeem waar migratie veilig wordt en een win-win voor alle betrokken landen en mensen. Dit is niet alleen goed voor de betrokkenen, maar ook slim voor onze samenleving.

Hoe werkt het model?

11.11.11 werkte samen met Caritas International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de UGent aan de stappen waaraan zo’n brugmodel moet voldoen. Dit model volgt de reis van een persoon die bescherming zoekt in Europa.

Dankzij deze aanpak zijn er meer winnaars. We verbeteren het wereldwijde beschermingssysteem voor mensen op de vlucht, verminderen het aantal doden, beperken mensensmokkel en voorkomen chaos aan de grenzen van de EU. We maken het ook realistischer voor mensen om heen en weer te reizen tussen Europa en hun regio van herkomst.

Lees hier meer over de acht concrete doelstellingen die politiek en financieel haalbaar zijn voor landen zoals België binnen de Europese Unie. 

Wil je er meer over weten?

Ontdek dan hier:  

Headerfoto: Gevgelija - Noord-Macedonië © Flickr/Jérôme Cid

Een samenwerking van

Image
Logo 11.11.11 oranje tagline rechts

Image
Logo Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Image
Logo Caritas International

Image
Logo Universiteit Gent