Image
Een fietsendrager fietst met een lading van ongeveer 300 kilogram houtskool

Bomen planten in Zambia

Changemaker

Dit is het beste wat we kunnen doen.

Eén miljoen bomen planten. Dat is het doel van Ireen Ngandu, een Zambiaanse klimaatactiviste. Herbebossing is voor haar dé oplossing om de vreselijke cyclus van de klimaatopwarming te doorbreken. “Bomen planten is het beste wat we kunnen doen!”

Bomen als brandstof

Zambia wordt geplaagd door een kwaal die wel meer landen in Afrika parten speelt: ontbossing voor houtskool. Mensen verbranden het hout en gebruiken de houtskool om te koken en te verwarmen. Negentig procent van de bevolking kookt met houtskool. Elektriciteit is er immers niet of is niet betrouwbaar. Maar de kost van deze brandstof voor het klimaat blijft uit beeld.

Image
Ireen Ngandu uit Zambia

We hebben droogte, we hebben te weinig regen. Ze zien de link niet. Het is te technisch. Maar wanneer ze het aan den lijve ondervinden, zijn ze wel bereid om nieuwe methodes uit te proberen. Ze leren over klimaatvriendelijke landbouw. Door bomen te planten red je levens en je redt het milieu.

Ireen Ngandu
Zambia

Minder bos, minder regen, maar hittegolven en droogte

In Zambia verdwijnen jaarlijks 300.000 voetbalvelden aan woud. In weinig andere landen in de wereld gaat de ontbossing zo snel. Minder bossen betekent minder CO2 uit de lucht maar ook minder regen, meer hittegolven en meer droogte.  

Het branden van de gehakte bomen door de houtskoolbranders drijft ook op zich de uitstoot van broeikasgassen op. Een deel van de houtskool uit Zambia en buurland Namibië belandt bovendien op de barbecue in Europa. De negatieve gevolgen van de ontbossing zijn echter voor de Zambiaanse bevolking.

Ireen plant bomen en investeert in duurzame landbouw

Watch Klimaatactiviste Ireen Ngandu Zambia 1Planet4All on YouTube.

Met de boomplantactie wil Ireen Ngandu het verschil maken en Zambianen er bewust van te maken dat houtskool geen betere oplossing is dan duurzaam geproduceerde elektriciteit. Boeren worden ook geholpen om hun inkomen te diversifiëren terwijl ze bomen planten en het resterende woud beschermen. 

“We hebben droogte, we hebben te weinig regen. Ze zien de link niet. Het is te technisch. Maar wanneer ze het aan den lijve ondervinden, zijn ze wel bereid om nieuwe methodes uit te proberen. Ze leren over klimaatvriendelijke landbouw. Door bomen te planten red je levens en je redt het milieu. Je pakt de opwarming aan en je dringt de broeikasgassen terug.” 

Stop jij mee klimaatonrecht?

Ireen uit Zambia plant bomen om de gevolgen van de klimaatverandering in te perken.
Steek haar een hart onder de riem.

Copyright coverfoto: © Alexis Huguet / AFP / BelgaImage