
11.11.11 voor vrijwilligers
Ben je vrijwilliger bij 11.11.11? Dan vind je hier een overzicht van de informatie die voor jou relevant is. Neem alles gerust eens door. Nog een vraag? Contacteer je vrijwilligersondersteuner of vul het formulier onderaan in.
De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. In Bangladesh verdwijnen vissersdorpen in de stijgende zee. In Zambia leidt de droogte tot extreme hongersnood. In Brazilië worden volledige gemeenschappen verdreven door bosbranden.
Dat klimaatonrecht is een gevolg van het oneerlijke systeem. We moeten het dus bij de wortels aanpakken. Het enige juiste antwoord op de klimaatverandering is een systeemverandering.
Daar gaat 11.11.11 voor: samen schudden we overheden en bedrijven wakker, financieren we lokale organisaties en zorgen we dat iedereen ter wereld de klimaatuitdagingen de baas kan. Samen pakken we klimaatonrecht aan. Nu het nog kan.
Wil je graag in jouw buurt of gemeente het thema klimaatonrecht aankaarten? Download het verslag van het netwerkmoment ‘Klimaatonrecht lokaal in de kijker’. Je vindt er extra uitleg over het narratief van de najaarscampagne en hoe je hier lokaal mee aan de slag kan gaan.
Wil je graag aan de slag met het aanbod aan educatief materiaal? Het overzicht vind je hieronder terug.
Een overzicht:

Korte filmpjes
Ontdek korte filmpjes over klimaatactivisten en klimaatonrecht.

11.11.11 vroeg Mies Cosemans en Jan De Deken om portretten te maken van jonge activisten in België en Zambia. Mies brengt zes Belgische klimaatactivisten op een prachtige manier in beeld. Jan trok voor de portretten in deze expositie naar Zambia, waar hij in gesprek ging met vijf inspirerende jongeren.
Praktisch:
- 14 A2-pancartes: 10 portretten van activisten en 4 pancartes met informatie over de expo en de campagne. Op de meeste portretten staat een qr-code die leidt naar een filmpje met of info over de activist. Op het einde van de tentoonstelling kan je via de test 'Iedereen is een activist' ontdekken welk soort activist jij bent.
- Te bestellen via de campagneshop vanaf 23 september
Korte filmpjes
- Klimaatactivisten getuigen
In landen als de Filipijnen en Zambia zijn de gevolgen van klimaatverandering sterk voelbaar. Wij geven daarom graag het woord aan jongeren die daar tegen vechten. Maak kennis met de Filipijnse Jinky en de Zambianen Béatrice, Ireen, Edwin, Chimzy en Grace. Zij vertellen ons waarom ze actie voeren, maar ook welke gevolgen van de klimaatverandering ze ervaren in hun gemeenschap.
Klimaatactiviste Jinky Esguerra
Jinky studeerde af als politicoloog. Na haar opleiding ging ze aan de slag bij de Philippine Movement for Climate Justice (PMCJ), een partnerorganisatie van 11.11.11. Ze is er campagnemedewerker voor de thema’s land, voedsel en water.
Radiojournaliste Béatrice Phiri
Béatrice Phiri (22) is een jonge radiojournalist en klimaatactivist. Ze gaat in haar land op zoek naar getuigenissen over de impact van de klimaatcrisis, maar ook over de veerkracht en dromen van jonge klimaatactivisten.
Ireen Ngandu plant bomen
Ireen (24) kaart de problemen van haar gemeenschap aan en wil een positieve impact hebben op het milieu. Ze vertelt hoe ze haar bijdrage ziet en vertrouwt ons haar dromen toe.
Stuurman Edwin Nasrele
Edwin is een jonge Zambiaan. Hij vertelt hoe zijn gemeenschap honger heeft en lijdt onder de immense droogte als gevolg van klimaatverandering.
Chimfwembe Chibuta Chimzy
Chimzy en Shuko zijn rappers. Hun muziek gaat over afval en klimaatverandering in Zambia. Het is hun manier om deze thema's op de agenda te krijgen.
Grace CHileshe Chanda
Grace (19) kaart de problemen in haar dorp aan. Ze spreekt met evenveel frustratie als enthousiasme over haar ambities. Grace wil bijdragen aan positieve verandering, maar verder studeren is financieel niet evident.
- Inhoudelijke animatiefilmpjes
Klimaatrechtvaardigheid
Klimaatmigratie
Klimaat en gender
Klimaat en schulden

Organiseer je in je gemeente een filmvoorstelling of documentaire? Deze films hebben als thema de klimaatcrisis, klimaatrechtvaardigheid en klimaatactivisme:
- Duty of Care
- Thank you for the rain
- The great green wall
- Bigger than us
- Captain Nova (voor kinderen tot 11 jaar).
Of vind hier het overzicht met een korte beschrijving per film
Zelf een straffe film gezien? Geef je suggestie door via het formulier. Wij onderzoeken dan of en hoe we de film kunnen opnemen in het aanbod.

Lestips (WaW magazine - Studio Globo), Film, theater en boeken met tips voor het lager onderwijs, videogetuigenissen, film en een klimaatbetoog voor het secundair.
Vind hier het aanbod voor basis- en secundair onderwijs
In de kijker:
Nieuw lesmateriaal klimaatrechtvaardigheid: Ben je of ken je een leerkracht in het secundair onderwijs, en wil je het klimaatthema graag op de schoolagenda zetten? Samen met Vrijplaats (Arteveldehogeschool) creëerde 11.11.11 een educatieve tool over migratie ten gevolge van klimaatverandering. Leerlingen kunnen hiermee op een participatieve manier aan de slag rond het thema klimaat: van onderzoeken tot debatteren en zelf acties bedenken.
Ontdek het hier
Steeds meer mensen slaan op de vlucht als gevolg van de klimaatcrisis. Hun land is onvruchtbaar geworden door droogte, of het water staat hen letterlijk tot aan de lippen. Ze worden niet erkend als vluchteling. We noemen ze klimaatontheemden, of klimaatlingen.
Over die klimaatlingen gaat deze vierdelige podcastserie van het Masereelfonds.
Organiseer samen met je vrienden, familie, jeugdvereniging, 11.11.11-vrijwilligersgroep, ... een ontspannen kanotocht en luister intussen naar de podcastreeks 'Water aan de lippen'.

Wil je graag een nieuw, geïnteresseerd publiek bereiken? Ga langs bij je bibliotheek of boekhandel en vraag om in de campagneperiode een 11.11.11-hoekje over de klimaatcrisis en klimaatrechtvaardigheid in te richten.
Benieuwd naar de korte inhoud van elk boek?
Stuur ons je vraag of opmerking over de campagne

Een deel van deze materialen zijn ontwikkeld met de financiële steun van de Europese Unie binnen de projecten Climate Action en 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.