Image
Start deur-aan-deuractie in Kuurne

11.11.11 voor vrijwilligers

Ben je vrijwilliger bij 11.11.11? Dan vind je hier een overzicht van de informatie die voor jou relevant is. Neem alles gerust eens door.  Nog een vraag? Contacteer je vrijwilligerscoach of vul het formulier onderaan in.

Najaarscampagne klimaatonrecht

De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. In Bangladesh verdwijnen vissersdorpen in de stijgende zee. In Zambia leidt de droogte tot extreme hongersnood. In Brazilië worden volledige gemeenschappen verdreven door bosbranden.

Dat klimaatonrecht is een gevolg van het oneerlijke systeem. We moeten het dus bij de wortels aanpakken. Het enige juiste antwoord op de klimaatverandering is een systeemverandering

Daar gaat 11.11.11 voor: samen schudden we overheden en bedrijven wakker, financieren we lokale organisaties en zorgen we dat iedereen ter wereld de klimaatuitdagingen de baas kan. Samen pakken we klimaatonrecht aan. Nu het nog kan.

Organiseer je alleen of met je groep een actie of evenement?  11.11.11 biedt je een platform aan waarmee je je actie online kunt doen leven én waarmee je de inschrijvingen en/of betalingen kan regelen als je dat wil.   Op zoek naar het overzicht van campagne- en andere materialen? Vind er het materiaal om te downloaden, te bestellen of te ontlenen. Benieuwd naar de campagnepagina voor het brede publiek? Hierop is het nog even wachten tot 20 oktober. Op je publicaties kan je de campagne-url 11.be/klimaatonrecht opnemen.
Ontdek het hier Vind ze hier Naar de voorlopige pagina

Wil je graag aan de slag met het aanbod aan educatief materiaal?  Het overzicht vind je hieronder terug.

Een overzicht:

Image
Béatrice Phiri uit Zambia

Fototentoonstelling

Maak kennis met klimaatactivisten uit Zambia en België.

Image
Filmen met de gsm

Korte filmpjes

Ontdek korte filmpjes over klimaatactivisten en klimaatonrecht.

Image
Still uit de film 'The great green wall'

Film en documentaire

Organiseer een filmvoorstelling of documentaire

Image
Covers van drie educatieve kinderboeken

Aanbod onderwijs

Zet leerlingen aan tot actie met het scholenaanbod.

Image
Beeld podcast klimaatling met kayak

Podcast klimaatling

Ga aan de slag met de podcast over klimaat en migratie.

Image
Boekenstandje bib Koekelare

Boekentips

Bezorg ons je ultieme boekentip over het klimaat

Fototentoonstelling 'Young Faces'

Image
Béatrice Phiri uit Zambia

11.11.11 vroeg Mies Cosemans en Jan De Deken om portretten te maken van jonge activisten in België en Zambia. Mies brengt zes Belgische klimaatactivisten op een prachtige manier in beeld. Jan trok voor de portretten in deze expositie naar Zambia, waar hij in gesprek ging met vijf inspirerende jongeren.

Praktisch:

  • 14 A2-pancartes: 10 portretten van activisten en 4 pancartes met informatie over de expo en de campagne.  Op de meeste portretten staat een qr-code die leidt naar een filmpje met of info over de activist.  Op het einde van de tentoonstelling kan je via de test 'Iedereen is een activist' ontdekken welk soort activist jij bent.
  • Te bestellen via de campagneshop vanaf 23 september

Korte filmpjes

  • Klimaatactivisten getuigen

In landen als de Filipijnen en Zambia zijn de gevolgen van klimaatverandering sterk voelbaar. Wij geven daarom graag het woord aan jongeren die daar tegen vechten. Maak kennis met de Filipijnse Jinky en de Zambianen Béatrice, Ireen, Edwin, Chimzy en Grace. Zij vertellen ons waarom ze actie voeren, maar ook welke gevolgen van de klimaatverandering ze ervaren in hun gemeenschap. 

Watch Klimaatactiviste Jinky Esguerra  PMCJ Filipijnen 1Planet4All 3min on YouTube.

Klimaatactiviste Jinky Esguerra

Jinky studeerde af als politicoloog.  Na haar opleiding ging ze aan de slag bij de Philippine Movement for Climate Justice (PMCJ), een partnerorganisatie van 11.11.11. Ze is er campagnemedewerker voor de thema’s land, voedsel en water. 

Watch Klimaatactiviste Beatrice Caroline Phiri You retain Foundation Zambia 1Planet4All short on YouTube.

Radiojournaliste Béatrice Phiri

Béatrice Phiri (22) is een jonge radiojournalist en klimaatactivist.  Ze gaat in haar land op zoek naar getuigenissen over de impact van de klimaatcrisis, maar ook over de veerkracht en dromen van jonge klimaatactivisten.

Watch Klimaatactiviste Ireen Ngandu Zambia 1Planet4All on YouTube.

Ireen Ngandu plant bomen

Ireen (24) kaart de problemen van haar gemeenschap aan en wil een positieve impact hebben op het milieu. Ze vertelt hoe ze haar bijdrage ziet en vertrouwt ons haar dromen toe. 

Watch Getuigenis Stuurman Edwin Nasrele Zambia 1Planet4All on YouTube.

Stuurman Edwin Nasrele

Edwin is een jonge Zambiaan. Hij vertelt hoe zijn gemeenschap honger heeft en lijdt onder de immense droogte als gevolg van klimaatverandering.   

Watch Klimaatactivist Chimfwembe Chibuta Chimzy Zambia 1Planet4All on YouTube.

Chimfwembe Chibuta Chimzy

Chimzy en Shuko zijn rappers. Hun muziek gaat over afval en klimaatverandering in Zambia. Het is hun manier om deze thema's op de agenda te krijgen.

Watch Getuigenis Grace CHileshe Chanda Zambia 1Planet4All on YouTube.

Grace CHileshe Chanda

Grace (19) kaart de problemen in haar dorp aan. Ze spreekt met evenveel frustratie als enthousiasme over haar ambities. Grace wil bijdragen aan positieve verandering, maar verder studeren is financieel niet evident.

  • Inhoudelijke animatiefilmpjes
Watch Klimaatrechtvaardigheid on YouTube.

Klimaatrechtvaardigheid

Watch Klimaatmigratie on YouTube.

Klimaatmigratie

Film en documentaire

Image
Still uit de film 'The great green wall'

Organiseer je in je gemeente een filmvoorstelling of documentaire?  Deze films hebben als thema de klimaatcrisis, klimaatrechtvaardigheid en klimaatactivisme:

Of vind hier het overzicht met een korte beschrijving per film

Zelf een straffe film gezien?  Geef je suggestie door via het formulier.  Wij onderzoeken dan of en hoe we de film kunnen opnemen in het aanbod.

Aanbod onderwijs

Image
Covers van drie educatieve kinderboeken

Film, theater en boeken met tips voor het lager onderwijs, videogetuigenissen, film en een klimaatbetoog voor het secundair.
Vind hier het aanbod voor basis- en secundair onderwijs

In de kijker:

Samen met de Arteveldehogeschool werkten we educatieve tools uit met als thema 'klimaat en migratie' voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de secundair.  Later volgen meer tools over 'klimaat en gender'.  Laat je leerlingen onderzoeken, debatteren en acties bedenken om klimaatrechtvaardigheid op de agenda te zetten.  Dankzij financiële steun van de Europese Unie kunnen we die tools zelfs gratis aanbieden aan leerkrachten.
Ontdek het hier

Podcast Klimaatling

Watch trailer podcast Water aan de lippen on YouTube.

Steeds meer mensen slaan op de vlucht als gevolg van de klimaatcrisis. Hun land is onvruchtbaar geworden door droogte, of het water staat hen letterlijk tot aan de lippen. Ze worden niet erkend als vluchteling. We noemen ze klimaatontheemden, of klimaatlingen.

Over die klimaatlingen gaat deze vierdelige podcastserie van het Masereelfonds.

Organiseer samen met je vrienden, familie, jeugdvereniging, 11.11.11-vrijwilligersgroep, ... een ontspannen kanotocht en luister intussen naar de podcastreeks 'Water aan de lippen'. 

Meer info

Boekentips

Image
11.11.11-hoekje in de bibliotheek van Koekelare

Wil je graag een nieuw, geïnteresseerd publiek bereiken?  Ga langs bij je bibliotheek of boekhandel en vraag om in de campagneperiode een 11.11.11-hoekje over de klimaatcrisis en klimaatrechtvaardigheid in te richten. 

Vanaf september bieden we graag weer een lijst met boekentips over het thema aan.
Heb je zelf een ultieme tip of suggestie?  Geef hem mee via het formulier hieronder.

Jouw suggestie voor een boek of film

Mogen we je eventueel even bellen voor wat extra informatie?
Geef je suggestie voor een film, documentaire of boek en inspireer andere 11.groepen.
Titel Korte inhoud of beschrijving Soort Doelgroep
Vragen of opmerkingen kan je hier kwijt
Image
Logo Europese Unie

Een deel van deze materialen zijn ontwikkeld met de financiële steun van de Europese Unie binnen de projecten Climate Action en 1Planet4All. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van 11.11.11 en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.