Image
Amina neemt trots haar diploma in ontvangst.

"We mogen een hele generatie niet verloren laten gaan"

Changemaker

Januari 2018, Syrië. Na 7 jaar oorlog zit Amina, een 14-jarig meisje uit Raqqa, eindelijk op de schoolbanken. Dankzij Totol, een partnerorganisatie van 11.11.11, kon ze een paar weken na de bevrijding van haar stad al deelnemen aan een eerste reeks cursussen.

105 jongeren tussen 12 en 25 jaar oud deden eraan mee. Sommigen, zoals Amina, leerden lezen, schrijven en rekenen. Anderen leerden met een computer werken, Engels spreken of efficiënt leiding geven.

"Onderwijs kan niet wachten, want we mogen een hele generatie niet verloren laten gaan", vertelt Ahmad, een medewerker van Totol.

 

Steun nu  

Water en voedsel

De TOTOL Foundation for Relief and Development werd opgericht in 2017. Ze wil de armoede verminderen, levens redden en de levensomstandigheden van de armsten verbeteren. Een hele boterham in het hedendaagse Syrië, waar 69% van de bevolking in absolute armoede leeft.

Als we voedsel uitdelen, houden we onze ogen goed open. Dan kunnen we nog meer mensen helpen

Het land telt vele vluchtelingenkampen, waar voedsel, werk en gezondheidszorg allesbehalve overvloedig aanwezig zijn. "Als we voedsel uitdelen in de kampen", vertelt Ahmad, "houden we onze ogen goed open. Dan kunnen we nog meer mensen helpen".

Zo ontdekten de hulpverleners van Totol dat de vluchtelingen rond het dorpje Al-Hammam veel te weinig drinkbaar water hadden. Ze zetten prompt een actie op poten. Ze voorzagen meer dan 80 families van water.

  Image
  Mohammed krijgt gratis revalidatie.

  Gezondheidszorg

  Kinderen kunnen rekenen op meer dan onderwijs alleen. De 10-jarige Suad kreeg een behandeling voor haar psoriasis. De 8-jarige Ismail werd geopereerd aan zijn urineleider. De 16-jarige Mohammed, wees en zwaargewond geraakt door een afgedwaalde mortiergranaat, kon terecht bij de vrijwillige fysiotherapeut van Totol. En zoals zij zijn er nog meer. "Want kinderen hoeven niet te lijden", zegt Ahmad.

  Gebouwen herstellen

  Daarnaast herstelt Totol vernietigde basisinfrastructuur, zoals scholen, watervoorzieningen en ziekenhuizen. 58% van de Syrische zorgcentra en 63% van de scholen is door de oorlog immers beschadigd of vernield geraakt.

  Helaas moet de organisatie nu ook haar eigen gebouw herstellen. Op 4 november 2018 ontplofte een bomauto voor de gevel van hun nieuwe centrum. Gelukkig was er op het moment van de aanslag niemand aanwezig en vielen er dus geen slachtoffers. Maar de materiële schade is enorm.

   Image
   Totols kantoor, vernield door een autobom.

   Armoede, rechtvaardigheid en vredesopbouw

   Organisaties als Totol verhinderen dat een land als Syrië, geteisterd door oorlog, helemaal in de afgrond zakt. Totol ...

   • biedt vluchtelingen voedsel en water 
   • biedt kinderen en jongeren onderwijs
   • zorgt voor de heropbouw van belangrijke gebouwen
   • helpt volwassenen om opnieuw werk te vinden
   • biedt mensen juridische bijstand om hun mensenrechten en de rechten van vrouwen te waarborgen
   • bemiddelt en organiseert workshops om onenigheden in gemeenschappen op te lossen, zodat mensen weer in vrede met mekaar kunnen samenleven