Image
Bankbiljetten

Wat kan België doen op vlak van schuldverlichting voor landen in het globale Zuiden?

Politiek

De landen in het globale Zuiden kijken aan tegen een torenhoge schuldenberg terwijl de negatieve economische gevolgen van de coronacrisis hun tol eisen. Meer dan een half miljard mensen extra zou in armoede kunnen belanden. De schuldenlast, die door de crisis verder is toegenomen, verhindert dat overheden hun middelen kunnen besteden aan levensnoodzakelijke publieke diensten, zoals gezondheidszorg, en aan sociale bescherming.

Schulden afbetalen versus investeren in publieke diensten

Al voor de coronacrisis betaalden 64 landen, waaronder Congo (DRC) en Rwanda, meer aan het terugbetalen van hun schulden dan aan gezondheidszorg. Het terugbetalen van schulden is dus letterlijk levensbedreigend, omdat ze de financiering van essentiële diensten als gezondheidszorg of sociale bescherming soms onmogelijk maakt. 

Om het risico op een ‘lost decade’ voor ontwikkelingslanden te vermijden en een duurzame post-Covid-19 heropbouw te verzekeren is een internationale ambitieuze inspanning op vlak van schuldverlichting cruciaal. België lijkt ook dit probleem van overmatige schuldenlast te beseffen. Zo staat er in de beleidsnota en beleidsverklaring van de minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, dat schuldkwijtschelding een plaats heeft binnen ontwikkelingsfinanciering en pleit voor een verdieping en verbreding van de huidige aanpak. 

Er is nood aan een structurele aanpak

Er is inderdaad nood aan een meer structurele aanpak, aangezien de maatregelen die vorig jaar op internationaal niveau op poten gezet werden ruimschoots onvoldoende zijn.

Zo is er een schuldenmoratorium, het Debt Service Suspension Initiative (DSSI). Maar dit gaat slechts om 1,66% van de in 2020 door alle ontwikkelingslanden verschuldigde terugbetalingen. Het is slechts een uitstel van betaling en geen annulering. De Wereldbank en het IMF maken zelf geen deel uit van het moratorium en ook de private crediteurs worden alleen op uitgenodigd om deel te nemen.

Ondertussen werd ook een nieuw initiatief in het leven geroepen, het Common Framework for Debt Treatments, dat landen moet toelaten hun onhoudbare schulden te herstructureren. Maar ook dit kader biedt geen antwoord op de fundamentele problemen met het DSSI-moratorium.

Wat kan België doen?

In de nota’s hieronder leggen we uit wat België kan doen op vlak van bilaterale schulden, multilaterale schulden en private schulden. 

Image
Banner petitie schuldkwijtschelding

Petitie: Annuleer de schulden van het globale Zuiden

Teken de petitie en vraag België om schulden van landen in het globale Zuiden te annuleren.