Image
sheila

Sheila, waterwondervrouw: “Begin bij de kinderen!”

Changemaker

Een op tien mensen heeft geen toegang tot drinkwater en een op drie heeft geen toilet. Sheila Ruyondo werkt met hart en ziel aan deze fundamentele mensenrechten in Oeganda. “Water is dé sleutel voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling.”

Van 2012 tot 2015 was Sheila Ruyondo de jeugdvertegenwoordiger voor Oeganda in het Wereldjongerenparlement voor Water, dat jongeren wereldwijd bewust wil maken over de watercrisis.

Vandaag is Sheila een echte waterwondervrouw. Ze zet zich vol overgave in voor JESE (Joint Effort to Save the Environment), een Oegandese organisatie die al jaren partner is van Join For Water, de Belgische water-ngo.

Water is een van de grote uitdagingen van deze eeuw en er is maar één manier om deze aan te gaan: door samen te werken! Over alle grenzen heen.”

JESE werkt aan de bescherming van natuurlijke hulpbronnen, de toegang tot drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne, en aan een betere landbouwproductie. De organisatie zet zich voornamelijk in voor arme gezinnen en gemeenschappen op het platteland.

“Tijd voor actie!” Het motto van Sheila is klaar en duidelijk. Gedreven en overstromend van enthousiasme, zo gaat ze elke uitdaging aan. De lokale gemeenschappen waarmee ze werkt, verwelkomen haar steeds met een grote glimlach. De juiste vrouw op de juiste plaats. Sheila weet wat nodig is om een verschil te maken.

Onze schoolacties hebben een enorm effect: de kinderen leren over het belang van handen wassen, ze doen hun behoefte niet meer in de bosjes, en op die manier vervuilen ze geen drinkwaterbronnen en blijft de omgeving schoon. De kinderen introduceren deze goede praktijken op hun beurt in hun gemeenschap. Wil je écht een verschil maken, begin dan bij de kinderen!”

Image
sheila

Steun Sheila in haar missie!

Sheila zet zich dagelijks in om water tot bij arme Oegandese gezinnen te brengen op het platte land. Ze gaat ook langs bij scholen om de kinderen hygiënische praktijken aan te leren.