Image
Podcast Broederlijk delen

Podcast ‘System (Ex)change’ van Broederlijk Delen

Beweging

In de podcast ‘System (Ex)change’ neemt Broederlijk Delen je mee in het leven van drie bijzondere mensen: Blaise werkt met boeren in Congo, Lizzeth maakt vrouwen sterker in Bolivia en Issa komt op voor de rechten van zijn volk in Palestina.

Broederlijk Delen strijdt al vele jaren tegen onrecht en armoede. We willen een samenleving waar de rechten van iedere mens gerespecteerd worden. In onze podcast System (Ex)change nemen we je mee in het leven van drie bijzondere mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Blaise werkt met boeren in Congo, Lizzeth maakt vrouwen sterker in Bolivia en Issa komt op voor de rechten van zijn volk in de Palestijnse gebieden.

Jean, Bart en Carmen wonen in België wonen en hebben een band hebben met Congo, Bolivia of Palestina. Zij belden met Blaise, Lizzeth en Issa en ze brengen verslag uit. Hoe is het gesteld met mensenrechten in deze regio's? Heeft duurzame landbouw er een toekomst? En wat met de grondstoffen? In vier podcastafleveringen luister je naar hun verhaal.

 

Image
Podcast Broederlijk delen
©Thomas De Boever

Aflevering 1: De strijd voor mensenrechten
Ongelijkheid, instabiliteit en onrechtvaardigheid zijn deel van het dagelijks leven van Lizzeth in Bolivia, Issa in Palestina en Blaise in Congo. Ze zien hoe de rechten van vrouwen, inheemse groepen, de lokale bevolking en boeren niet erkend worden. Samen met de partners van Broederlijk Delen gaan ze de strijd aan voor gelijke rechten.

Aflevering 2: Landbouw en grondrechten
Landbouw is een cruciale sector voor de bevolking van Congo, Bolivia en Palestina. Toch zijn er heel wat obstakels voor duurzame landbouw, zoals de toegang tot grond of het vervoeren en verkopen van producten. Overheden helpen niet altijd waar dat zou moeten. De partners van Broederlijk Delen ondersteunen lokale boeren in hun strijd voor een duurzaam voedselsysteem.

Aflevering 3: Grondstoffen in eigen handen
De grond is rijk, maar de mensen niet. De grondstoffen zijn in handen van grote bedrijven die geen rekening houden met de bevolking, hoewel die wel de gevolgen draagt van ontginning en vervuiling. Broederlijk Delen ondersteunt de lokale bevolking in hun strijd voor een rechtvaardig beleid en eerlijke toegang tot grondstoffen.

Aflevering 4: Toekomstdromen
We delen de toekomst! Om een duurzame en menswaardige toekomst te garanderen voor alle mensen, moeten we samenwerken en naar elkaar luisteren. Bart, Jean en Carmen luisterden aandachtig naar Lizzeth, Blaise en Issa. Samen dromen ze van een toekomst waarin iedereen mee is.

 

We bedanken Lizzeth, Bart, Issa, Carmen, Blaise, Jean en iedereen die de gesprekken faciliteerde. Met bijzondere dank aan interviewer, regisseur en monteur Arne Focketyn.