Image
Mamadou

Mamadou inspireert Guineese jongeren om te ondernemen

Changemaker

Mamadou is een jonge Guineese aardappelproducent en de meest succesvolle ondernemer in zijn dorp Timbi Madina. Als rolmodel binnen zijn gemeenschap strijdt hij voor de belangen van andere landbouwers en stimuleert hij andere jongeren om ook te ondernemen. 

Na zijn studies besluit Mamadou aan de slag te gaan met een lapje grond van de familie. Niet vanzelfsprekend in Guinee, dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen maar waar weinig jongeren de middelen hebben om hier iets mee te doen. Zo is bijna driekwart van de jeugd in Guinee werkloos en leeft meer dan 55 procent van de bevolking er in armoede. Mamadou kan echter terecht bij de Fédération des Paysans du Fouta Djallon, een boerencoöperatie die met de steun van Trias bijstand en opleidingen aan landbouwers uit de regio verstrekt. 

Ik kreeg de kans om een bedrijfsopleiding te volgen rond irrigatietechnieken. Zo kon ik overschakelen van manuele bewatering op turbinesproeiers. Dankzij deze nieuwe techniek bewerk ik nu meer land dan ooit tevoren”.

Dankzij zijn doelgerichte aanpak kan Mamadou de capaciteit van zijn onderneming dus in een mum van tijd verhogen. Op die manier gaat de bal aan het rollen, want door verder slim te investeren en zich te blijven bijscholen, ziet hij zijn landbouwbedrijfje geleidelijk groeien. Zo is hij al snel de eerste landbouwer in Timbi Madina met een eigen tractor. 
Vandaag is Mamadou uitgegroeid tot een rolmodel voor veel andere jongeren, want zijn bedrijf is nu een bron van welvaart voor een hele gemeenschap. Hij heeft tien vaste arbeiders in dienst, die versterkt worden door een honderdtal seizoenarbeiders wanneer dat nodig is. Bovendien heeft hij een uitgebreid wagenpark met verschillende tractoren, een vrachtwagen en verschillende gespecialiseerde landbouwwerktuigen waarmee hij nu ook zijn hele dorp kan bijstaan. Dat alles gaf hem bovendien het zelfvertrouwen om nu ook een voorbeeldfunctie op te nemen binnen zijn eigen gemeenschap. 
 

Ik wil vooral heel graag aan andere jongeren tonen dat de landbouw echt wel kansen biedt. Er zijn heel wat ambitieuze jongeren in Guinee met veel doorzettingsvermogen, maar de omstandigheden in ons land maken een eigen onderneming opstarten vaak moeilijk. Dat wil ik helpen veranderen”.

Daarom zet Mamadou tegenwoordig actief in op het sensibiliseren van jongeren en probeert hij hen te overtuigen om zelf ook te investeren in de landbouw. Op die manier wil hij de plattelandsvlucht in zijn land helpen tegen te gaan en meebouwen aan een Guinee waar jongeren wél de kans krijgen om te ondernemen en vooral ook hun dromen kunnen najagen. 

Image
Mamadou

Steun Mamadou vandaag nog!

Mamadou zet jongeren aan om te investeren in hun toekomst