Image
Lucie

Lucie en de Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch

Changemaker

Het wordt weleens gezegd dat vrouwen de wereld voeden. Zeker op het Afrikaanse continent bestaat er (al dan niet gegronde) consensus over het haast mythische idee dat vrouwen ‘het nageslacht’ van voedsel zullen voorzien. Niets is zo eenduidig natuurlijk, maar volgens Solidargo zijn georganiseerde agro-ecologische boerinnengroepen en -federaties toch een stap in de gewenste richting.

Lucie loopt over van kracht, praat vol passie en is helemaal overtuigd van wat ze doet. “Mijn ajuinen zien er beter uit. En mijn tomaten, aardappelen en sla ook!” Een stralende Lucie vertelt enthousiast:

Agro-ecologische principes toepassen is goed en gezond voor mijn kinderen, mijn familie, mezelf en mijn omgeving!"

"Dagelijks werk ik in onze groentetuin en ik heb meer energie dan ooit. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn hier uit den boze. Ik zie hoe de bodem rijker wordt en ik leerde dat dankzij deze manier van werken ook de voedingswaarde verhoogt. Het werken in groep in de groentetuin veranderde mijn leven. Ik ben er niet alleen, iedereen vertelt verhalen en we lachen elke dag. Samenwerken is beter, eenheid maakt kracht! En dit alles in een prachtig groene omgeving. Dat is pas goed voor ieders gezondheid!”

Na een grootschalige regionale campagne over landbezit voor vrouwen, kreeg Lucie, samen met 45 andere vrouwen, 3.5 ha grond in bezit. Lucie werd de voorzitster van de groep. Aangezien de vrouwen in een rurale zone met veel voedselonzekerheid wonen, zijn veel van de vrouwen analfabeet. Om die reden werd er een secretaris, penningmeester en een animatrice aangenomen om de groep te alfabetiseren. Dankzij de alfabetisering kunnen vrouwen meer doen dan enkel ‘aanwezig zijn’: ze worden geactiveerd, nemen verantwoordelijkheden op en beslissen mee.

Lucie is ook lid van de overkoepelende vrouwenfederatie van Toubacouta. Daar komen vrouwen uit 35 lokale groepen samen om hun economische, sociale, culturele en politieke impact te vergroten. De federatie bereikt een slordige 2500 dames en via hen ook hun families. Zo zorgt het voor een regio vol duurzame ontwikkeling. Dankzij de aan- en verkoop van ajuinen, een mini-marktplaats en de mogelijkheid tot het verlenen van microkredieten verhoogt de federatie de financiële zekerheden en de mogelijkheden van de vrouwen aanzienlijk.

Door het samenzijn in de groepen en vooral in de federatie, stijgt het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen van de vrouwen. Vrouwen komen, over verschillende dorpen en bevolkingsgroepen heen, samen en ontdekken de kracht van het getal.

"Gelijkheid tussen man en vrouw gaat volgens mij over toegang tot hetzelfde onderwijs. Het recht op dezelfde kennis en diploma’s! En we hebben nood aan kennis over rijke en gevarieerde maaltijden, voedingsrijke groenten en gezonde manieren om aan landbouw te doen.”

We hebben heel wat problemen gehad om, met wat we in onze groentetuin hebben gekweekt, te verkopen. Door Covid-19 hebben de verkopers voor een zeer lage prijs bij ons aangekocht. En jammer genoeg hebben wij dit moeten toelaten om een inkomen te hebben."

Watch Changemaker Lucie Diatta on YouTube.

Ze zet zich in voor de ontwikkeling van activiteiten die in het dorp georganiseerd worden. Ze draagt zorg van ons gezin, ook van de vrouwen in het dorp, de planten in onze groententuin, ... Ze organiseert het allemaal heel goed!"

Théophil, echtgenoot van Lucie
Image
Lucie

Draag bij tot vrouwenemancipatie met Lucie!

Lucie deelt samen met 45 vrouwen 3.5 ha grond. Door samen te werken bieden ze een antwoord op de grote voedselonzekerheid in hun regio. De leden worden ook gealfabetiseerd zodat ze meer kunnen doen. Daarbij is Lucie lid van een vrouwen federatie om de mogelijkheden van vrouwen te vergroten.