Image
Isidore

Isidore ondersteunt de technische uitrusting van het ziekenhuis van Ciriri

Changemaker

Van steriele kompressen over anesthesie- en laboratoriumtoestellen tot echografieapparatuur … een goede medische uitrusting is onontbeerlijk om patiënten in het ziekenhuis de juiste zorgen te bieden.

Daarom rust Artsen Zonder Vakantie - naast de medische zendingen en de zendingen die focussen op ziekenhuismanagement en -hygiëne - zijn partnerziekenhuizen uit met geschikt materiaal, op basis van hun reële behoeften. Daarnaast leidt de organisatie ook technici op voor het onderhoud en de reparatie van de biomedische uitrustingen.

Isidore Murhula is onderhoudstechnicus in een ziekenhuis in Ciriri. Op die manier zorgt hij ervoor dat de patiënten de zorg krijgen die ze verdienen.  

Ik werk nu bijna zeven jaar in het algemeen referentieziekenhuis van Ciriri, in Oost-Congo. In 2016 schreef ik me samen met een collega in voor het opleidingsproject Jenga Maarifa, dat Artsen Zonder Vakantie voor de technici van de gezondheidsstructuren organiseerde. Sinds augustus 2018 heb ik daardoor een diploma op zak!"

"Dankzij het programma leerde ik veel nuttige dingen voor mijn beroep: hoe de verschillende biomedische apparaten werken, hoe we die best onderhouden of herstellen … De sterilisatienormen, de temperatuurregeling van de couveuses en het beheer van de bloedbank hebben geen geheimen meer voor mij!

De verwerving van die kennis betekent een grote toegevoegde waarde. Om een voorbeeld te geven, enkele jaren geleden werkte er van de biomedische uitrustingen in het ziekenhuis van Ciriri slechts 45 %, tegenover 92 % vandaag! Zowel onze collega’s als de directie tonen nu ook meer waardering voor ons omdat ze beseffen dat onze functie belangrijk is in het ziekenhuis. En dat is erg motiverend!

Ondertussen is het ziekenhuis van Ciriri een referentie geworden in de gezondheidszone en leid ik zelf verder nieuwe onderhoudstechnici op!”

Image
Isidore

Steun Isidore vandaag!

Isidore volgde een opleiding bij Artsen Zonder Vakantie zodat hij de apparatuur van het lokale ziekenhuis kan herstellen. Nu geeft hij zijn kennis door aan anderen.