Image
paranoten

Interview: “We vormden een eenheidsfront voor betere arbeidsrechten”

Actualiteit

Arbeiders binnen de paranotensector komen op voor betere arbeidsrechten. Interview met Jorge Rios, coördinator bij de Boliviaanse ngo CIPCA, over de schending van de arbeidsrechten in de paranotensector.

Wat zijn de arbeidsomstandigheden en –rechten binnen de paranotensector?

Het is hard werken. Meestal spreken we over werkdagen die om 6u starten en die tot 16u gaan. We plukken de noten tot de middag, daarna splijten we die om hiermee uiteindelijk de dozen te vullen. Dit alles in de grote hitte, tussen de muggen en slangen. Het gevaar op vallende noten en snijwonden is groot. Er is geen vast salaris of werktijd. De boeren en inheemsen verdienen iets meer, maar de seizoenarbeiders moeten zelf de loodsen optrekken waarin ze verblijven. Dit zonder loon. Ze moeten voedsel en andere producten kopen van de werkgever, die vier tot vijf keer duurder zijn dan in de stad. Dit ondanks het verbod volgens de weet. Tenslotte, er is geen gezondheidszorg en de geneesmiddelen zijn peperduur.

Image
paranoten

We vormden in oktober 2020 een eenheidsfront van boeren, inheemsen, seizoen- en fabrieksarbeiders

Jorge Rios
coördinator bij de Boliviaanse ngo CIPCA

Verenigen de seizoenarbeiders zich in vakbonden?

De Eenheidsfederatie van Paranotenarbeiders van Bolivia bestond uit 34 aangesloten vakbonden en 4.300 leden in 2019. Wegens interne strubbelingen, werd hun ledenbestand niet geactualiseerd. Hun congres mislukte in mei 2021 wegens ruzie. De poging in juni was ook mislukt. Hiernaast betalen de leden geen lidgeld en tenslotte, zijn er slechts vier basisvakbonden wettelijk erkend. Er is dringend nood aan het versterken van de organische structuren.

Slagen ze erin om arbeidsrechten via Cao’s te verbeteren?

Door de coronacrisis, mislukte vorig jaar het cao-overleg. Toch werden er wel vorig jaar verschillende akkoorden bereikt. Helaas leven de werkgevers die niet na. Bovendien onderhandelen seizoenarbeiders en fabrieksarbeiders op een afzonderlijke manier. Gelukkig vormden we in oktober 2020 een eenheidsfront van boeren, inheemsen, seizoen- en fabrieksarbeiders. Het front eist een cao voor de hele sector. De werkgevers vertragen echter het cao-proces en die betalen een voorschot aan sommige arbeiders om verdeeldheid te zaaien. Hiernaast wordt de duurzaamheid van het front een uitdaging door gebrek aan middelen.

Image
paranoten

Wat doet de Boliviaanse overheid om de arbeidsrechten te beschermen?

Heel weinig. Het ministerie van arbeid heeft geen middelen voor arbeidsinspectie of om de naleving van cao’s af te dwingen. De werkgevers sloten een alliantie met de regerende MAS (socialistische partij van president Luis Arce en ex-president Evo Morales, nvdr).

Kan eerlijke handel met zijn certificaten iets aan de situatie verbeteren ?

Certificaten hebben al zhun nut bewezen in de suikersector. In samenwerking met UNICEF, is er een certificaat dat toeziet op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie van vrouwen. Het probleem is dat UNICEF enkel in contact is met de werkgevers en niet met de vakbonden. De grotere werkgevers tonen hier wel interesse voor, als ze hiermee een hogere prijs bekomen. Ook Europese aankopers, zoals Voice Vale, hebben interesse. Dit bedrijf steunt ons met handleidingen over veiligheid en gezondheid op het werk. Aldi zal nu ook in gang schieten met een eigen onderzoek. Er komt dus echt wel schot in de zaak.

Auteur: Felix De Witte

 
Image
paranoten

Wil je jou meer verdiepen in het paranotendossier?

Paranoten: sociale & economische uitbuiting in het Boliviaanse Amazonegebied