Image
Cover Dekoloniseren.Nu!

Inspiratiegids Dekoloniseren.Nu!

Dossier

11.11.11 en ngo-federatie lanceerden in het voorjaar van 2021 de inspiratiegids Dekoloniseren.Nu! Met deze online publicatie willen we iedereen uitdagen om met een dekoloniale bril naar de eigen werking te kijken en de discussie hierover open te trekken. Geen one size fits all, geen stappenplan of checklist, maar stof tot nadenken, tot dialoog en actie.

 

De gids omvat inspirerende handvaten om praktisch aan de slag te gaan om je organisatie en werking te dekoloniseren; maar ook een lexicon van (de)koloniale woorden en terminologie; en een uitgebreide lees-luister-en kijklijst met nog veel meer inspirerend materiaal om dit proces succesvol te gaan voeren.

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Aandacht voor inclusief kijken en handelen brengt beweging en verandering. Het creëert organisaties van de toekomst.

Fatia Bali
Orbit vzw

Klik op de brochure voor weergave op volledig scherm of bekijk de brochure hier.

Je kan de brochure ook downloaden in pdf-formaat.

 

Lexicon dekolonisering

Taal bepaalt mee ons wereldbeeld. De woorden die we gebruiken dragen steeds bepaalde ladingen en betekenissen in zich die structuren van overheersing kunnen bevestigen of zelfs versterken. Het is dus heel belangrijk om goed na te denken over de woorden die we gebruiken, net als over de beelden die organisaties overbrengen. Daarom wil deze woordenlijst steun en houvast bieden aan organisaties bij de (zelf)reflecties rond dekoloniseren.

Klik op het lexicon voor weergave op volledig scherm of bekijk het lexicon hier.

Je kan het lexicon ook downloaden in pdf-formaat.

Levend lexicon

Hou je dit lexicon graag mee levend? Wil je bepaalde termen toch in vraag stellen?
Of voeg je graag nieuwe woorden toe die volgens jou dringend gedekoloniseerd moeten worden?

Aarzel niet om met 11.11.11 en andere organisaties verder te discussiëren in ons virtuele 'Café Décolonial'