Image
Murals for change Hoogstraten

Hoogstraatse en Lokerse kunstenaars aan het werk voor 11.11.11

Beweging

Met #Murals4Change brengen 11.11.11-vrijwilligers in het kader van de najaarscampagne over heel Vlaanderen toffe muurschilderingen aan. Dit niet alleen om het straatbeeld op te fleuren of buurten nieuw leven in te blazen, ook om internationale solidariteit meer in de kijker te zetten.

Net als vorig jaar verschijnen dit jaar muurschilderingen in het straatbeeld.  Lokale groepen en vrijwilligers slaan de handen in elkaar met lokale kunstenaars en zetten internationale solidariteit in de kijker in de publieke ruimte.  Dit jaar brengen ze zo één van de zes thema's van de najaarscampagne onder de aandacht: klimaat, vrouwenrechten, waardig werk, LGBTI+-rechten, eerlijke gezondheidszorg en duurzame conflictoplossingen.

Image
Mural for Change in Lokeren

Samen met kunstenaar Leirens én de Heirbrugwijk in Lokeren

Sinds vorige week fleurt een grote mural de Heirbrugwijk in de stad Lokeren op.  De muurschildering zet niet enkel ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit in de kijker.  Er zijn ook knipoogjes naar de Heirbrugwijk in het hartje van de stad.   Afgelopen zaterdag werd het werk van straatkunstenaar Nigel Leirens aan het grote publiek voorgesteld onder het alziend oog van Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Marina Van Hoorick.  Ook Open Jeugdwerk Vagevuur kon creatief aan de slag en stelt een eigen kunstwerk ten toon.

Wil je het werk zelf gaan bekijken? Dan rep je je best naar de hoek van de Heirbrugstraat en Kapellestraat.

Ik was heel blij met deze opdracht. De reacties van zowat iedereen die hier voorbijkomt, zijn enorm positief. Ik ben hier nu al zes dagen aan het werk. Mensen komen me spontaan koffie of thee aanbieden, ik ben ook al elke dag uitgenodigd om iets warms mee te eten. En dat door mensen van diverse origine. Ik voel me hier echt opgenomen.

Nigel Leirens
kunstenaar

Samen met De Lijn en de kunstacademie in Hoogstraten

Ook in Hoogstraten werd een heus kunstwerk gemaakt. Dit keer aan de stelplaats van De Lijn aan het Van Aertselaerplein. Daar sloegen de lokale 11-vereniging, De Lijn en IKO Hoogstraten de handen om de muurschildering vorm te geven. Ben je uit de streek, dan ving je er misschien al een glimp van op via sociale media. In één oogopslag is in elk geval duidelijk waar deze mural voor staat: de klimaatcrisis en de ongelijkheid die daarmee gepaard gaat. Met de mural staan voorbijgangers letterlijk en figuurlijk even stil bij de veranderingen die in gang gezet worden door te weinig zorg te dragen voor ons klimaat.

Benieuwd naar nog meer leuke muurtekeningen in opdracht van 11.11.11? In De Pinte, Hoeilaart, Koekelare en Kortemark zijn nog tal van vrijwilligers aan het werk om het straatbeeld op te fleuren.

Image
Making off mural Hoogstraten