Image
De Week Voor Goed Eten van Rikolto

Goed eten is een recht: Eerste Week Voor Goed Eten van start

Beweging

Maandag 10 januari start de eerste Week Voor Goed Eten van Rikolto (vroegere Vredeseilanden). Eén week om extra hard werk te maken van goed eten thuis én in de rest van de wereld. Onder de slogan “goed eten is een recht”, worden in heel Vlaanderen acties georganiseerd die goed eten in de kijker zetten en geld inzamelen voor het werk van Rikolto.

“Met de Week Voor Goed Eten vestigen we de aandacht op het belang van voedsel dat goed is voor het milieu, het klimaat, de boer en ieders gezondheid”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. “Zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond en duurzaam geteeld voedsel, is iets waar boeren, bedrijven, wetenschappers, overheden en consumenten voor moeten zorgen, over grenzen en generaties heen.”

Watch Goed eten is een recht | TV-spot on YouTube.

Wie via de site rikolto.be registreert om mee te doen, krijgt inspiratie om thuis goed eten op tafel te zetten van bekendere chefs als Barbara Serulus, Seppe Nobels, Hoa Truong en Frank Fol, maar ook van minder bekende keukenhelden als schoolkok Benoît Reisner en de Tanzaniaanse boer Jimson Kivuyo. “Minder vlees en meer plantaardig, lokaal en seizoensgebonden, eerlijke handel en het vermijden van voedselverspilling zijn daarbij de vuistregels”, licht Jelle Goossens toe.

Ook in steden en gemeenten zetten tal van mensen zich in om werk te maken van goed eten. In Gent kan je in de sociale restaurants De Knoop en Campus Prins Filip genieten van een bord Gentse waterzooi. In Diest verkoopt de middelbare school KS Diest duurzame foodboxen. In Leuven, Antwerpen en Turnhout delen lokale chefs hun geheimen voor goed eten.

15.000 lepels als uitnodiging

In aanloop naar de Week Voor Goed Eten, verspreiden sympathisanten van Rikolto de voorbije weken 15.000 lepels bij familie en kennissen als uitnodiging om mee te doen aan de Week Voor Goed Eten.

Image
Lepeldoos Rikolto

Jelle Goossens: “Elke lepel staat symbool voor het recht op goed eten. Elke lepel is een persoonlijke uitnodiging om daar werk van te maken. Elke lepel is een uitnodiging om Rikolto te steunen.” In de voorbije weken werd zo al 70.000 euro geschonken. ”We hopen dit bedrag nog te vermenigvuldigen dankzij de acties van komende week.”

Met die middelen werkt Rikolto wereldwijd aan vernieuwende initiatieven die van goed eten een recht maken. “Denk aan boeren die de sprong maken naar duurzame productiemethoden, geholpen door wetenschappers die hun kennis delen en supermarkten die eerlijke prijzen betalen. Maar evengoed werken we samen met stadsbesturen en scholen om kinderen toegang te geven tot goed eten.”

Watch Jimson maakt werkt van goed eten on YouTube.

Geen gadgetverkoop meer aan supermarkten

Met deze nieuwe actie stopt Rikolto na 40 jaar met de jaarlijkse actie in januari waarbij gadgets zoals sleutelhangers en balpennen verkocht werden in straten en aan supermarkten.

In januari 2021 kon de actie voor het eerst niet doorgaan omwille van corona. “Toen maakten we van de gelegenheid gebruik om een coronaveilig alternatief uit te proberen. Op dat geslaagde experiment bouwen we nu verder. Het geeft ons bovendien de kans om veel diepgaandere relaties op te bouwen dan wanneer we mensen vluchtig aanspreken aan de supermarkt. En dat is op lange termijn onbetaalbaar.”

Watch Maak kennis met Benoît | De Week Voor Goed Eten on YouTube.

Doe mee aan de Week Voor Goed Eten

Download de recepten van onze chefs en maak thuis werk van goed eten. Of doe een gift aan Rikolto om het werk met mensen als Benoît, Jimson en Karina mogelijk te maken.

Watch Maak kennis met Karina Lopez | Goed eten is een recht on YouTube.